Colesterolul din sange este o problema care afecteaza atat pacientii tineri, cat si pe cei trecuti de varsta a doua. Acesta arata ca ceara, fiind, de fapt, o grasime produsa de ficat. Colesterolul este esential pentru sanatate, iar corpul are nevoie de colesterol pentru a-si indeplini unele sarcini. Cand colesterolul se acumuleaza in exces, devine foarte periculos.
Colesterolul rau, sau LDL, se poate depune pe peretii vaselor de sange in straturi foarte groase, ingustandu-le si facandu-le foarte rigide, din aceasta cauza sangele nu circula la fel de bine. Colesterolul rau duce la intarirea arterelor si la aparitia afectiunilor cardiovasculare.
Pericolele din spatele valorilor mari ale colesterolului rau
Lipoproteinele cu densitate mica sau joasa, LDL, permit crearea de depozite care se acumuleaza in timp si se intaresc pe peretii vaselor de sange, determinand aparitia aterosclerozei. Valorile colesterolului rau nu trebuie sa depaseasca 130 mg/dl. Principalele cauze ale colesterolului rau sunt: obezitatea, dieta bogata in lactate, grasimi saturate, carne rosie, alimente procesate, dar si circumferinta mare a taliei, sedentarismul, fumatul, alimentatia nesanatoasa, lipsa activitatii fizice si consumul de alcool in cantitati mari.
Colesterolul LDL cu valori crescute nu prezinta simptome exacte. Este important ca pacientii sa isi faca un control anual, sa faca analize de sange, iar daca acestea arata ca limitele sunt depasite, medicul poate recomanda ca aceste analize sa fie efectuate mai des. Principalele teste pentru depistarea valorilor mari ale colesterolului LDL includ profilul lipidic care va masura totodata si valorile trigliceridelor si ale colesterolului total.
Valorile normale ale colesterolului LDL sunt mai mici de 100 mg/dL, iar cele foarte mari depasesc 190 mg/dL. Factorii de risc pentru valorile ridicate ale colesterolului rau sunt reprezentate de alimentatia nesanatoasa, obezitatea, lipsa activitatii fizice, varsta, diabetul. Pe termen lung, efectele negative ale acestor valori sunt reprezentate de acumularea de placi ateromatoase si aparitia aterosclerozei. Cu alte cuvinte, se formeaza cheaguri de sange in artere, care reduc fluxul de sange catre organele importante.
Pericolele ascunse in spatele acestor valori foarte ridicate ale colesterolului rau LDL includ angina pectorala, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Cu o alimentatie si un stil de viata adecvat, colesterolul LDL poate fi tinut sub control.