Uleiul esential din seminte de morcov - beneficii

Uleiul din seminte de morcov este un ulei esential extras din semintele plantei Daucus carota si este utilizat in principal in aromoterapie. Acesta are o aroma delicata, cu multiple beneficii pentru sanatate.

Uleiurile esentiale sunt extrem de puternice. Ele au efecte diferite asupra sanatatii umane. Uleiul din seminte de morcov, de exemplu, poate reduce stresul si anxietatea. In plus, are proprietati antimicrobiene, antioxidante si antiinflamatoare care pot imbunatati sanatatea si aspectul pielii.

Uleiul din seminte de morcov nu trebuie confundat cu uleiul de morcov, care este utilizat in scopuri culinare. Ca ulei esential, uleiul din seminte de morcov este destinat numai utilizarii externe.

Aromaterapie

Aromaterapia presupune inhalarea uleiurilor esentiale pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea psihologica sau fizica. Uleiurile pot fi inhalate direct, pulverizate in aer cu un difuzor sau aplicate pe piele.

Uleiul din seminte de morcov stimuleaza functia creierului si ajuta la reducerea sentimentelor de stres, slabiciune si oboseala. De asemenea, poate stimula, sistemul digestiv, poate imbunatati sanatatea ficatului si a rinichilor si poate promova detoxifierea la nivel celular.

Ingrijirea pielii

Uleiul din seminte de morcov a devenit un ingredient popular in multe produse cosmetice. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest ulei are proprietati antibacteriene puternice si este capabil sa inhibe dezvoltarea bacteriilor stafilococice si streptococice. Poate fi utilizat cu succes pentru tratarea dermatitei, eczemelor, psoriazisului, eruptiilor cutanate, cicatricilor si vitiligo, precum si anti-imbatranire.

Cum se foloseste uleiul din seminte de morcov?

Atunci cand este utilizat ca produs de aromoterapie, poate fi combinat cu alte uleiuri esentiale (cedru, scortisoara, grapefruit sau muscata). Daca se utilizeaza local, nu se adauga mai mult de 12 picaturi de ulei la 30 de mililitri de ulei de baza. Trebuie evitate zonele sensibile ale corpului atunci cand se aplica.

Reactii adverse posibile

Uleiul din seminte de morcov este sigur atata timp cat este utilizat doar in exterior si intotdeauna diluat cu ulei de baza daca este aplicat pe piele. La fel ca inainte de a utiliza orice ulei esential, este o idee buna sa se faca un test de sensibilitate prin ungerea unei zone mici de piele cu acest ulei diluat si observat daca apare roseata.

Atentie – In lunile mai calde ale anului, utilizarea topica a uleiului din seminte de morcov poate provoca fotosensibilitate, crescand riscul de arsuri solare!

Close Comments

Comments are closed.