Tulburari depresive la copii

Desi exista multe tipuri de tulburari de dispozitie, cele trei tipuri cele mai frecvente de depresie la copii, conform raportului de sanatate al chirurgului general, sunt tulburarea depresiva majora, tulburarea distimica (DD) si tulburarea bipolara (BD).

Tulburare depresiva majora la copii

Tulburarea depresiva majora este o afectiune severa in care un copil prezinta episoade de depresie care dureaza 7-9 luni. Conform DSM-IV, simptomele depresiei din copilarie pot include:

  • Declinul academic

  • Indepartarea de prieteni si familie

  • Ganduri sau actiuni de auto-ranire

  • Pierderea interesului pentru lucrurile din jur

  • Probleme cu somnul

  • Modificarea apetitului si /sau a greutatii

  • Sentimente de vinovatie

  • Plansul inexplicabil.

In plus, copiii cu MDD pot prezenta simptome de anxietate, cum ar fi timiditate , temeri si dureri fizice inexplicabile .

Tulburare distimica la copii

Tulburarea distimica este o tulburare a dispozitiei persistente, dar mai usoara decat MDD, care dureaza cel putin doi ani. Copiii cu DD sunt mai functionali decat copiii cu MDD. In ciuda simptomelor lor, copiii cu DD pot frecventa scoala si pot participa la activitati pe care unii copii cu MDD nu le pot face. Simptomele DD la copii sunt similare cu simptomele MDD, dar mai putin severe.

Tulburare bipolara la copii

Depresia poate aparea ca parte a tulburarii bipolare. Aceasta este o conditie in care copilul prezinta episoade maniace si depresive. Debutul pentru BD este de obicei adolescenta tarzie sau maturitate precoce, dar poate aparea si la copii mici. Simptomele BD la copiii mici sunt diferiti decat la adulti: copiii inainte de varsta de 9 ani pot prezenta iritabilitate si agitatie psihomotorie, miscari crescute sau repetitive, paranoia si simptome psihotice.

Dupa varsta de 9 ani, simptomele BD se aseamana cu cele ale adultilor cu BD: starea excesiv de excitata, asumarea riscului, capacitatea de a functiona pe somn mai putin sau deloc, dezorganizare etc.

In aceste cazuri, parintii sunt sfatuiti sa mearga la doctor pentru a recomanda un tratament atunci cand este cazul.

Show Comments

Comments are closed.