Ingrediente pentru blat:
- 6 linguri de zahar pudra;
- 6 linguri de faina;
- 3 linguri de ulei;
- 1 lingurita de praf de copt (optional);
- 6 oua;
- esenta de vanilie.
Ingrediente pentru crema de mascarpone:
- 250 grame de mascarpone;
- 150 grame de zahar;
- 200 ml de smantana pentru frisca/frisca lichida;
- 3 linguri de lapte;
- 3 galbenusuri;
- 1 plic esenta de vanilie.
Ingrediente pentru sirop:
- 200 ml de lapte;
- 3 linguri de Nesquik.
Mod de preparare blat:
Separati la cele sase oua albusurile de galbenusuri. Mixati cele sase albusuri, la viteza maxima a mixerului, pana ce obtineti o spuma tare – nu uitati sa le presarati un praf de sare. Adaugati cele sase linguri de zahar pudra si mixati pana obtineti o spuma densa si lucioasa. Spuma trebuie sa se “tina” in momentul in care scoateti palete mixerului din castron. Ulterior, frecati cu trei linguri de ulei si plicul de esenta de vanilie, cele sase galbenusuri. Aceasta compozitie o turnati peste albusuri si omogenizati. Incorporati sase linguri de faina (in care ati pus in prealabil plicul de praf de copt). Compozitia obtinuta in acest fel o puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava ideala are 24 cm diametru. Coaceti blatul aproximativ o jumatate de ora, la foc mediu pana ce blatul devine ferm la atingere, dupa care puneti-l la racit. Dupa ce blatul se raceste, taiati-l pe orizontala in doua felii.
Crema de mascarpone:
Mixati trei galbenusuri 150 grame de zahar pana devin ca o crema. Se adauga trei linguri de lapte si se amesteca usor. Puneti compozitia pe baie de aburi sau pe foc mic si fierbeti pana ce se ingroasa, fara a da in clocot. Luati vasul de pe foc si lasati la racit.
Mixati 200 ml smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Cand considerati ca incepe sa fie consistenta adaugati un plic de zahar vanilat si continuati sa mixati pana ce devine ferma.
Dupa ce se raceste crema de oua adaugati mascarponele la viteza maxima a mixerului, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. Adaugati si frisca si mixati pana ce obtineti o crema ferma si pufoasa.
Asamblare:
Insiropati fiecare parte de blat cu 200 ml de laptele in care ati dizolvat 3 linguri de Nesquik. Puneti o parte din crema intre cele doua blaturi si restul de crema folositi-o pentru ornat. Ornati tortul si apoi pudrati cu cacao. Dati-l la la rece pentru minim 30 de minute.