Stari de ameteala brusca – care pot fi cauzele?

Ameteala brusca poate proveni din multe probleme, inclusiv probleme cu urechea interna, tensiune arteriala scazuta si conditii de sanatate mintala. Ametelile se pot rezolva singure, dar este o idee buna sa se solicite sfatul medicului.

Persoanele care se simt ametite o pot descrie ca fiind o senzatie de ameteala, dezechilibru, oboseala sau lesin.

Diverse probleme de sanatate pot provoca ameteli si vertijuri bruste, iar unele sunt mai grave decat altele. Din acest motiv, oricine are o aparitie brusca a oricarei probleme ar trebui sa primeasca indrumare medicala.

Vertijul este o forma severa de ameteala. O persoana care se confrunta cu vertij simte ca totul in jur se invarte.

Ameteala brusca poate necesita ingrijiri medicale urgente. De exemplu, unele probleme care pot insoti ametelile sunt semne ale unui accident vascular cerebral, inclusiv modificari ale vederii sau vorbirii, amorteala sau slabiciune a fetei sau a unuia sau mai multor membre.

Cauze

Afectiuni ale urechii interioare

Problemele cu urechea interna pot afecta echilibrul corpului, iar aceste probleme sunt principala cauza de ameteli si vertij. Conditiile urechii interne care pot provoca ameteli bruste includ:

Vertij pozitional paroxistic benign

Vertijul pozitional paroxistic benign este o afectiune comuna care provoaca episoade recurente de vertij. Ele pot fi declansate de schimbari de pozitie a capului atunci cand persoana:

  • se intoarce in pat;
  • se indreapta;
  • se apleaca;
  • se uita sus.

Labirintita

Labirintita se refera la labirintul canalelor umplute cu lichide din urechea interna care se inflameaza. Pe langa ameteli, poate provoca:

  • greata;
  • pierderea auzului;
  • sunete in urechi sau tinitus.

Nevita vestibulara sau neuronita

Aceasta afectiune apare atunci cand un nerv din urechea interna numit nerv vestibular se inflameaza, de obicei din cauza unei infectii virale. O persoana poate experimenta:

  • ameteala
  • greata;
  • instabilitate.

Tensiunea arteriala scazuta

Ameteala brusca poate rezulta din tensiunea arteriala scazuta. O persoana poate avea hipotensiune postprandiala – atunci cand tensiunea arteriala scade dupa masa. Acest lucru este intalnit in randul adultilor in varsta.

De asemenea, o persoana poate avea hipotensiune posturala. Aceasta implica senzatia de ameteala dupa ce persoana s-a ridicat rapid. Apare din cauza unei scaderi bruste a tensiunii arteriale din cauza schimbarii pozitiei.

Close Comments

Comments are closed.