Protejarea locuintei si a proprietatilor este o preocupare majora a romanilor. Pentru a face acest lucru, se pot baza pe sisteme de alarma antiefractie din ce in ce mai sofisticate pentru a-i avertiza, in caz de pericole sau pentru a descuraja hotii. Fie ca sunt alarme antiefractie sau alarme impotriva incendiilor, aceste sisteme ofera liniste si siguranta unei familii.
- Alarme antiefractie
Printre cele mai populare tipuri de sisteme de alarma la domiciliu se numara alarmele antiefractie. Dupa cum sugereaza si numele, scopul acestei instalari este prevenirea si raportarea oricarei intruziuni in casa. Alarmele antiefractie sunt disponibile in doua sisteme:
- cablat – cel mai de incredere model, deoarece nu poate fi afectat de interferentele radio;
- wireless – cel mai popular model, deoarece este foarte simplu de instalat si utilizat. Indiferent daca se alege un sistem cu fir sau cu unda, alarma antiefractie va consta cel mai adesea, din aceleasi elemente de baza, si anume:
- detectoare – amplasate in locatii strategice din locuinta care pot detecta miscari suspecte intr-un perimetru (gradina, de exemplu) sau o deschidere neautorizata a unei usi sau ferestre;
- centrul de alarma – gestioneaza informatiile primite de la detectoare – astfel se poate activa alarma, daca este necesar;
- alarma – poate fi instalata in interior si in aer liber, produce un sunet zgomotos, destinat prevenirii intruziunii si, mai ales, descurajarii intrusului. Unele panouri de control au un transmitator GSM care va permite apelarea proprietarului pe telefon, in cazul intrarii prin efractie.
- CCTV (Closed-circuit television) – este un tip de sistem de alarma complementar dispozitivelor antiefractie. Este un sistem cu mai multe camere care inconjoara proprietatea. Acestea pot functiona si inregistra continuu sau pot fi conectate la sistemul de alarma antiefractie si pot fi declansate de detectori. Imaginile inregistrate pot fi folosite pentru a identifica hotul.
Exista mai multe dispozitive eficiente de monitorizare la distanta:
- camera analogica – acesta este cel mai clasic sistem, conectat prin cablu la o camera din casa, unde se pot observa si stoca imaginile;
- sistem IP – camerele sunt conectate direct la o retea de calculatoare, ceea ce va permite inregistrarea imaginilor si, mai ales, acces la ele in timp real.