Protestele Frantei. Guvernul se teme de violenta majora in zilele urmatoare

Guvernul francez declara ca se teme de „violenta majora” la Paris.

Guvernul a declarat ca eliminarea majorarilor de taxe de combustibil a fost scanteia initiala a protestelor. Insa nemultumirile s-au raspandit, iar protestele recente au devenit violente, provocand pagube de milioane de euro.

Cum a raspuns prim-ministrul?

Vorbind in fata senatului francez, premierul Edouard Philippe a declarat ca „mijloacele exceptionale” vor fi utilizate in plus fata de 65 000 de ofiteri de politie aflati in serviciu in toata Franta.

Multi protestatari sunt cetateni francezi care respecta legea, insa, care s-au angajat intr-un protest ce este considerat o actiune democratica legitima.

Cu toate acestea, fara nici o structura centrala sau lideri oficiali, extremistii si „agitatii” sunt suspectati de instigarea la violenta, a spus ministrul de interne la inceputul acestei saptamani. Surse din palatul prezidential au exprimat ingrijorarea guvernului cu privire la continuarea violentei. Ministrul francez al sanatatii Agnès Buzyn, care a vorbit joi dimineata cu postul de radio RTL, a declarat: „Exista o preocupare in legatura cu aceasta violenta si cu cei care nu doresc sa gaseasca o solutie”. Guvernul are in vedere mobilizarea armatei pentru a proteja monumentele nationale importante, transmite BFMTV, dupa ce celebrul Arc de Triumf a fost distrus saptamana trecuta.

Incidentele de neliniste au determinat institutiile publice, cum ar fi muzeele, sa anunte inchiderea lor sambata.

O serie de meciuri de fotbal au fost, de asemenea, amanate la cererea politiei sau a autoritatilor locale. Acestea includ cele dintre Paris si Montpellier, Monaco si Nice, Toulouse si Lyon, Saint-Etienne si Marseille.

Cum se raspandesc protestele?

Protestele ,,vestei galbene’’ au progresat dincolo de furia initiala cu privire la taxele pe combustibil. Saptamana trecuta, miscarea – in ciuda lipsei conducerii centrale – a emis mai mult de 40 de cereri catre guvern. Printre acestea se numara o pensie minima, schimbari pe scara larga ale sistemului fiscal si o reducere a varstei de pensionare.

Guvernul a recunoscut deja unele dintre preocupari, sugerand ca poate revizui „impozitul pe avere” pe care l-a eliminat dupa ce a preluat puterea.

Close Comments

Comments are closed.