Margaret Mitchell a scris unul din cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, Pe aripile Vantului. Acest roman , aparut in anul 1936 a avut si celebra ecranizare un an mai tarziu si a obtinut premiul Pulitzer. Cu un numar considerabil de pagini scrise, romanul nu va permite cititorilor sa se plictiseasca.
Cu totii cunosc povestea de dragoste, mai bine zis povestile de dragoste din filmul cu acelasi nume, insa putini sunt cei care au citit cu adevarat romanul. Pe aripile Vantului este un roman ce merita calificativul suprem, o carte extraordinara care aduce zambete, emotii, lacrimi si care tine cu sufletul la gura cititorii zi si noapte.
Sunt foarte multe lucruri de spus despre personajele principale ale cartii, Scarlett si Rhett, Melanie si Ashley, Tara si Mammy, personaje foarte bine descrise si conturate. Spre deosebire de film, cartea ofera trairi mai intense, detalii surprinzatoare, lucruri ce pot fi deduse, impresii ce nu pot fi schimbate. Cu un volum atat de mare de pagini si de informatii, cititorii vor ramane cu o impresie placuta si cu multe amintiri extraordinare.
Asadar, Pe aripile vantului este o poveste de dragoste din timpul Razboiului Civil, care se petrece in Georgia, intre Scarlett O’Hara si sotul sau Rhett Butler. De fapt, intreaga actiune a romanului se invarte in jurul vietii si deciziilor lui Scarlett dar si a prietenilor si rudelor ei. Triunghiul amoros format din Rhett, Ashley si Scarlett este foarte interesant, existand chiar pasaje ce infatiseaza o dragoste nebuna, oarba, mistuitoare. Pe Aripile Vantului a starnit la momentul respectiv si controverse datorita simpatiei pe care autoarea o manifesta fata de proprietarii de sclavi si descrierea situatiei idilice a sclavilor de pe plantatii inainte de razboi.
Povestea incepe in 1861 la Tara, pe o plantatie de bumbac ce apartine familiei O’Hara, aducand-o in prim plan pe Scarlett ca fiind o femeie pretentioasa si orgolioasa, si se termina cu imaginea unei femei fragile, tulburata de cosmaruri si intr-un punct critic al existentei. Romanul a fost, este si va ramane o adevarata capodopera a literaturii universale.