O calatorie in Italia

Atractii turistice Italia

Fara indoiala, sunt multe persoane care doresc sa viziteze intreaga lume, sa ii descopere bogatiile, minunatiile si istoria. In cazul in care doresti sa intreprinzi o calatorie in Italia, mai jos vei avea detalii despre 5 monumente ce nu ar trebui sa le ratezi:

  1. Columna lui Traian

Columna a fost proiectata de Apollodor din Damasc si inaugurata in anul 113. Ea mai este denumita si Columna Cochilis datorita faptului ca scarile interioare si fasia sculpturala sunt rasucite in felul unei cochilii de melc. Ca si monument, acesta a avut o tripla semnificatie:

  • Comemorativa – A arata inaltimea unei coline ce unea Capitoliu cu Quirinalul, colina ce a fost distrusa pentru construirea Forului;

  • Militara – Datorita decorarii ei cu scene din cele doua razboaie purtate intre Traian si Decebal; datorita lor s-a spus ca aceasta columna este o carte verticala ce trebuie citita de jos in sus;

  • Funerara – La baza ei au fost depuse urne de aur ce contineau cenusa lui Traian si a Imparatesei Platonia.

  1. Arcul lui Titus

Arcul lui Titus, sau Arcul de Triumf, este cel mai cunoscut monument al propagandei Flaviilor, spre a sarbatori victoria Imparatului Titus impotriva evreilor. El a fost ridicat dupa moartea lui si multi cercetatori sustin ca fost inmormantat in acest loc.

Precum Columna lui Train, si Arcul lui Titus este inscriptionat cu procesiunea triumfului, iar pe cele doua panouri sunt reprezentate prada in partea stanga, respectiv triumful Imparatului, pe cel din partea dreapta.

Prin puternica sculptare a cadrului si prin bogatia ornamentatiei arhitecturale, se obtine efectul pictural.

  1. Ara Pacis

Ara Pacis este un altar al pacii, un apel la pietate si simplitate, construit in timpul domniei imparatului Augustus si inaugurat de ziua sotiei sale, pe 30 ianuarie 9 i. Hr.

Initial, el a fost ridicat la limitele dintre Via Flamandia si Campul lui Marte, dar din insistentele lui Mussolini, o data cu restaurarea lui i s-a schimbat si locul amplasarii.

Decoratiile sale constau in motive florale, scene alegorice sau mitologico-istorice si in reprezentarea unei procesiuni.

  1. Panteonul din Roma

Panteonul, templul tuturor zeilor, din Roma, este considerat drept cea mai indrazneata si stralucita constructie a arhitecturii romane. Datorita cupolei circulare, cladirea se inscrie in categoria templelor rotunde.

Templul a fost distrus in anul 80 datorita unui incendiu, reconsituit de imparatul Domitian dar a avut aceeasi soarta in anul 110, iar prin grija lui Hadrian cladirea a fost inca o data restaurata intre anii 115-127. De data aceasta, a avut norocul sa scape de furia antipagana, fiind transformat in biserica in anul 609.

  1. Ruinele Templului lui Mars Ultor

Templul a fost construit pentru comemorarea victoriei impotriva asasinilor lui Caesar. Pentru ridicarea lui in anul 2 i. Hr. s-a folosit marmura alba scoasa din cariera de la Luna.

In interiorul lui a fost pastrata ca o relicva sabia lui Caesar; tot aici, membrii familiei imperiale primeau toga; in plus, acesta era locul in care erau depuse insemnele dusmanilor invinsi.

Templul lui Mars Ultor, a fost pus sub ingrijirea preotilor Salii (preotii zeului Marte) ce se aducau in acest sanctuar.

Close Comments

Comments are closed.