Nutritia si rolul substantelor nutritive

Nutritia este modul in care alimentele afecteaza sanatatea organismului. Alimentele sunt esentiale – ofera substante nutritive vitale pentru supravietuire – ajutand organismul sa functioneze si sa ramana sanatos.

Mancarea este alcatuita din macronutrienti incluzand – proteine, carbohidrati si grasimi – care nu numai ca ofera calorii pentru a alimenta organismul si a-i da energie, dar joaca roluri specifice in mentinerea sanatatii.

De asemenea, alimentele furnizeaza micronutrienti (vitamine si minerale) si fitochimice care nu furnizeaza calorii, dar servesc o varietate de functii importante pentru a asigura organismului o functionare optima.

  • Macronutrientii: proteine, carbohidrati si grasimi

Proteinele care se gasesc in: carne de vita, porc, pui, vanat, peste, fructe de mare, oua, soia si alte leguminoase – furnizeaza organismului aminoacizi. Aminoacizii sunt blocurile de proteine ​​necesare pentru cresterea, dezvoltarea, repararea si intretinerea tesuturilor corpului. Proteina ofera structura muschilor si oaselor, repara tesuturile deteriorate si ajuta celulele imune sa combata inflamatia si infectia.

Carbohidratii – rolul principal al unui carbohidrat este de a furniza energie si de a alimenta organismul. Alimentele precum: porumb, fasole, orez, tortilla, cartofi, paine si fructe – furnizeaza zaharuri sau amidonuri, pentru energia organismului.

Energia permite organismului sa faca activitati zilnice la fel de simple precum, mersul si vorbirea si la fel de complexe precum, alergarea si miscarea obiectelor grele. Aceasta este necesara pentru crestere – in special pentru copiii in crestere si femeile insarcinate. Chiar si in repaus, organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini functii vitale, cum ar fi: mentinerea temperaturii corpului, mentinerea inimii sanatoase si digestia alimentelor.

Grasimea – grasimea dietetica, care se gaseste in uleiuri, nuca de cocos, nuci, lapte, branza, carne, pasari de curte si peste – ofera structura membranelor celulelor pentru a preveni deteriorarea. Uleiurile si grasimile sunt esentiale pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasimi, inclusiv vitamina A – un nutrient important pentru ochi si plamani sanatosi.

  • Micronutrientii: vitamine si minerale

Vitaminele si mineralele sunt componente alimentare care ajuta la sustinerea sanatatii generale si joaca roluri importante in metabolismul celulelor si functiile neurologice.

Vitaminele ajuta la producerea de energie, vindecarea ranilor, formarea oaselor, imunitate si sanatatea ochilor si a pielii. Mineralele ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare si ofera structura scheletului.

Close Comments

Comments are closed.