Sa achizitionati calculatoare second hand presupune sa economisiti bani, iar cand aceste calculatoare devin deseuri, reciclarea previne ca materialele daunatoare sa nu aiba un efect nociv asupra mediului si scade extractia de materii prime. Calculatoarele contin substante care, in cazul in care nu sunt bine gestionate, dauneaza mediului inconjurator si sanatatii. Atat de mult incat, in 2006, Uniunea Europeana (UE) a interzis statelor membre sa comercializeze calculatoare si alte dispozitive electronice care contin cadmiu, crom, mercur si plumb. Bateriile portabile sau bateriile interne ale calculatoarelor contin metale grele, cum ar fi nichelul sau litiul si, nu omitem nici vechile monitoare cu tuburi catodice cu ecrane cu fosfor. Unele dintre aceste materiale, recuperate in mod corespunzator, pot servi pentru productia de noi produse.
Deseurile de echipamentele electrice si electronice (DEEE), cum ar fi calculatoarele, sunt in crestere. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), a remarcat, ca incepand cu 2010 deseurile electronice cresc in lume, intre 16% si 28%, o data la cinci ani. Uniunea Europeana, constienta de consecintele economice si de mediu in cazul in care nu trateaza in mod corespunzator aceste deseuri, a adoptat legi ce in ce mai stricte pentru statele sale membre. Liderii statelor insista asupra prioritatii de reducere a volumului de deseuri si pe refolosirea maxima a acestor produse si, atunci cand aceasta nu mai este posibila, se recomanda reciclarea produselor uzate.
Utilizarea unor calculatoare si monitoare second hand prelungeste viata produselor si contribuie si la pastrarea economiilor unei persoane. Exista magazine online de la care puteti achizitiona produse de foarte buna calitate, chiar daca sunt second hand. Intre acestea, calculator-ieftin.ro este locul din care puteti achizitiona: calculatoare, laptopuri, imprimante, multifunctionale, monitoare, componente calculator, componente laptop, componente imprimanta, servere DELL, HP, IBM, servere de rack sau tower configurate, cabluri si placi de retea, routere, switchuri, access point-uri, adaptoare wireless s.a.m.d. – toate second hand.
In cazul in care computerul nu mai poate fi reutilizat, este timpul reciclarii. Consumatorii au mai multe optiuni, cum ar fi depunerea acestuia intr-un punct de colectare sau in schimbul unui produs echivalent, nou.