Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc, inceputuri de istorie si obiective demne de vizitat

Miercurea Ciuc este unul dintre acele orasele din tara noastra cu un statut aparte tocmai din cauza disputelor dintre cetatenii romani si cei de etnie maghiara, ambele categorii disputandu-si autonomia asupra acestei capitale de judet, si anume a judetului Harghita. Un lucru pentru care acest oras este indeosebi cunoscut este temperatura extrem de scazuta inregistrata pe timp de iarna, avand un record de -33 de grade.

Inceputurile Miercurii Ciuc

Desi, initial numele i-a fost redactat in forma sa maghiara, si anume Chikszereda, in timp aceasta a devenit cunoscuta indeosebi sub denumirea de Miercurea Ciuc, datorita celebrelor targuri ce se tineau saptamanal in zilele de miercuri in mijloc de secol XVI. Desi primele dovezi cu adevarat importante dateaza din secolul mai devreme mentionat, exista marturii arheologice ce dateaza inca din secolul I, acestea aflandu-se pe locul actualului cartier Jigodin. Primul asezamant dateaza din 26 aprilie 1623 si este construit de catre Francisc Miko, 3 ani mai tarziu fiind construit si un asezamant franciscan sus in muntele Sumuleului, loc ce astazi serveste in fiecare vara unui pelerinaj al crestinilor din imprejurimi si nu numai.

Obiective turistice de vizitat

Exista o sumedenie de biserici construite in arhitecturi aparte demne de vizitat in caz ca sunteti impatimiti ai istoriei, religiei sau ai arhitecturii, cum ar fi: Biserica Romano-Catolica, construita in 1758, Biserica Mileniului, Catedrala ortodoxa Sfantul Nicolae (in stil neobizantin), Biserica si Manastirea Franciscanilor si Biserica ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ceva mai recenta, construita in 1930. De asemenea, alte cladiri care merita mentionate pentru a fi vizitate sunt: Muzeul Oltului si Muresului Superior, fostul Consiliu al Judetului construit in 1886 in stil arhitectural eclectic, Palatul Justitiei, Liceul Marton Aron (liceu romano-catolic). De asemenea, nu ratati cimitirele eroilor din Miercurea Ciuc care, impreuna cu orice alta cladire din acest oras, intregesc frumusetea arhitecturala a acestuia.

Nu trebuie uitat faptul ca in Miercurea Ciuc exista o sumedenie de izvoare de apa minerala, de altfel extrem de sanatoasa pentru consumul zilnic. Iar daca tot ceea ce v-am spus pana acum nu este suficient, aflati ca imprejurimile impadurite ale Miercurii Ciuc sunt de-o frumusete rara, astfel incat o plimbare de jur-imprejurul acestui mic orasel devine o adevarata placere.

Nu va lasati pacaliti de dimensiunile reduse ale acestui oras intrucat din punct de vedere al frumusetii, intrece extrem de multe orase mult mai mari ale tarii noastre, avand ce anume sa ofere, la preturi decente.

Close Comments

Comments are closed.