Medicamentele si sarcina

Medicamentele sunt necesare de multe ori in sarcina fie pentru ca exista o patologie cronica si nu se poate renunta la tratament fie pot aparea patologii noi si medicamentele sunt necesare pentru reducerea simptomelor.

Riscuri in timpul sarcinii

In ceea ce priveste medicatia, exista 2 tipuri de riscuri in timpul sarcinii. In primul rand, modificarile induse de sarcina modifica modul in care corpul mamei metabolizeaza un medicament (de exemplu, modul in care un medicament este absorbit sau eliminat), ceea ce schimba anumite efecte.

Apoi, un medicament poate avea consecinte directe asupra fatului, acest lucru se numeste „efecte teratogene”. Ele pot provoca deformari, boli si nasteri premature. Fiecare medicament are propriile sale efecte si este greu de generalizat.

In afara de medicamente, exista si alte situatii care implica riscuri teratogene: anumite infectii (rubeola), substante toxice (cum ar fi alcoolul sau tutunul), deficiente de radiatii sau vitamine (de exemplu, lipsa acidului folic poate induce spinabifida).

Riscul variaza in timpul sarcinii

Daca expunerea la un agent teratogen apare in primele 17 zile de sarcina (primele 3 saptamani), acest lucru este denumit „efect total sau nimic”. Aceasta inseamna ca bebelusul continua sa se dezvolte normal sau ca are loc un avort spontan.

Anomalii majore apar atunci cand organele se formeaza, intre zilele 17 – 40 de sarcina. Dupa 2 luni de sarcina, anomaliile sunt cel mai adesea minore.

Paracetamolul este considerat compatibil pe toata durata sarcinii. Medicamentele antiinflamatoare (cum ar fi ibuprofenul) sunt contraindicate in a 24- a saptamana de sarcina (a 5- a luna). Opioidele pot afecta fatul, dar pot fi utilizate in anumite doze si conditii.

Sunt insarcinata si ma doare, ce ar trebui sa fac?

In caz de durere in timpul sarcinii, este esential sa se discute cu medicul pentru a determina cauza durerii si pentru a examina eventualele complicatii ale sarcinii.

Solutiile nemedicinale trebuie preferate (fizioterapie, acupunctura, masaje, relaxare etc.). Daca acest lucru nu este suficient se pot lua medicamente compatibile cu sarcina, la doze minime si cu urmarire de catre medic.

O femeie insarcinata nu trebuie sa ia medicamente fara prescriptie medicala. Riscul pentru fat este real, dar bunastarea femeii este, de asemenea, esentiala. Astfel, fiecare caz este specific si merita discutat, atat pentru binele copilului, cat si pentru cel al mamei sale.

Close Comments

Comments are closed.