Ingrijirea iazului in timpul iernii

Frigul va urma in curand – este timpul ca proprietarii sa afle cateva actiuni de efectuat pentru ingrijirea iazului in timpul iernii.

In iaz, viata a incetinit: plantele nu mai sunt sau abia infloresc. Pestii sunt mai putin plini de viata. Este timpul sa se pregateasca iazul de gradina pentru frig si inghet.

  • Intretinerea pompei si a filtrelor toamna si iarna

Cand temperatura apei scade sub 10 ° C, bacteriile care asigura filtrarea nu se mai dezvolta. La randul lor, pestii nu se mai hranesc. Acum este momentul sa se opreasca filtrarea. Trebuie sa se faca acest lucru inainte de primele ingheturi. Este timpul sa se  curete circuitul de apa.

Pentru a nu fi deteriorate de frig, filtrele si pompele iazului trebuie depozitate. Se scoate din iaz tot ce nu rezista la inghet: filtre, clarificator UV. In functie de specificatiile producatorului, pompa poate ramane sau nu in bazin.

Trebuie efectuata aceasta lucrare pentru a curata echipamentul. Repornirea iazului in primavara va fi si mai usoara si mai rapida.

A se depozita tot acest material intr-un rezervor de apa situat intr-o camera ferita de inghet. Pentru a preveni uscarea sigiliilor, nu trebuie lasate pompele si filtrele in aer liber.

  • Cum se protejeaza un iaz de inghet

Clopotul anti-inghet este un accesoriu esential in timpul iernii. Clopotul va impiedica inghetarea apei din iaz pe intreaga sa suprafata, permitand continuitatea schimburilor de gaze.

Intr-adevar, daca suprafata apei este inghetata, viata continua totusi la fund, chiar daca este incetinita. Gazele produse prin descompunerea resturilor organice trebuie sa existe. In caz contrar, apa va deveni insalubra pentru flora si fauna acvatica.

De asemenea, se poate adauga un sistem de ventilatie la clopotul antigel. O mica pompa electrica trimite aer in apa, asigurand o oxigenare mai buna.

Se mai poate instala un element de incalzire electric pentru piscine. Asezat pe apa folosind flotoare, rezistenta impiedica inghetarea apei in jurul ei si mentine temperatura apei.

  • Pestii de iaz si frigul

Sub 6-8 °, metabolismul pestilor incetineste. Acestia nu se mai hranesc. Pe de alta parte, trebuie sa nu le lipseasca oxigenul. Acesta este motivul pentru care trebuie sa se instaleze cel putin un clopot antigel pentru a asigura schimbul de gaz.

Show Comments

Comments are closed.