Infiintare PFA

Cum iti poti deschide PFA intr-un timp foarte scurt

Reglementata de OUG 44/2008, persoana fizica autorizata poate desfasura „orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca” (Legea 4/2014 art. 2, lit. j)). Conditiile de infiintare a unei persoane fizice autorizate sunt simple si necesita parcurgerea catorva pasi. In principiu, poate deschide PFA: persoana care a implinit 18 ani; nu a fost sanctionata de legi financiare, vamale sau financiar-fiscale, pentru ca nu a savarsit fapte care sa fie sanctionate in acest sens; isi declara sediul profesional printr-o cerere de inregistrare la ORC; si indeplineste toate conditiile de functionare din domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protectia muncii si a mediului, dand o declaratie in acest sens. De asemenea, potrivit art. 8 al OUG 44/2008, exista situatii in care persoana fizica autorizata trebuie sa aiba o anumita pregatire profesionala care sa ii fie atestata.

Aceste conditii fiind indeplinite, se va trece la verificarea si rezervarea disponibilitatii denumirii pentru care se va opta – in acest sens completandu-se o cerere cu trei denumiri in ordinea preferintelor- si se va plati taxa de registru. Ulterior la ORC se vor depune urmatoarele documente: cerere de inregistrare; declaratie cu referire la inregistrarea fiscala; declaratie tip prin care se arata ca la sediile (profesional sau secundare) PFA nu se desfasoara activitate sau ca se indeplinesc conditii de functionare potrivit legii; fotocopii ale documentului de identitate si actului de detinere a spatiului destinat sediului profesional; copii legalizate ale documentelor care atesta dreptul de proprietate asupra spatiului in care va functiona sediul profesional sau punctele de lucru; dovezile cu privire la achitarea taxelor; si originalul de la specimenul de semnatura al persoanei fizice.

Primirea inregistrarii si autorizarii PFA poate fi obtinuta in 3-5 zile.

Important de mentionat este ca PFA poate angaja persoane cu contract individual de munca, potrivit OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Close Comments

Comments are closed.