Implanturile dentare – proceduri revolutionare

Implanturile dentare sunt interventii efectuate din ce in ce mai des in cabinetele medicilor stomatologi. Un zambet frumos si o dantura curata sunt cartea de vizita a unui om fapt pentru care tot mai multi pacienti au inteles importanta vizitelor la medic.

Tehnicile utilizate de-a lungul anilor au evoluat, spre exemplu, in domeniul implantologiei, implantarea chirurgicala ghidata de computer este sectorul care a evoluat cel mai mult in ultimii ani. Datorita imbunatatirilor din lumea digitala, tehnicile de implant dentar au devenit mai eficiente si mai sigure ca niciodata. La sfarsitul anului 2017, in China, un robot chiar a plasat implanturi dentare 100% autonom, fara interventie umana.

Impanturile dentare – tehnica CAD-CAM

Tehnicile CAD-CAM functioneaza in trei etape. In primul rand, toate informatiile referitoare la conturul si constituirea gurii sunt adunate,iar rezultatele obtinute sunt cat se poate de precise. Cu ajutorul unui scaner, se stabileste un plan tridimensional al dintilor, maxilarelor, oaselor si gingiilor. Dupa aceea, imaginile sunt digitalizate si utilizate pentru a proiecta implanturi potrivite perfect structurii orale.

Odata ce protezele sunt proiectate in functie de caracteristicile pacientului, incepe faza de fabricatie. Datorita masuratorilor precise si a controlului pe care il permite fabricarea asistata de computer, se poate produce un implant dentar la dimensiunea exacta a gurii ceea ce ofera pacientului un confort mai mare si posibilitatea restabilirii complete a capacitatii de a mesteca, manca si de a vorbi.

Planificarea unei implantari dentare ghidate de computer presupune urmatoarele etape:

  • Studiu, diagnostic si modelare de ceara.
  • Raportul unui dispozitiv cu raze X la dimensiunea exacta a viitorului implant.
  • Tomografie computerizata de inalta rezolutie, cu raze X distantate de 1 mm paralel cu arcul dentar.
  • Analiza imaginilor radiografice si reconstructia 3D.
  • Planificarea virtuala a numarului de implanturi necesare, precum si pozitionarea si unghiul lor.
  • Prognoza tipului de ghid necesar implantarii chirurgicale, indiferent daca sunt osoase, dentare sau mucoase.
  • Chirurgie realizata cu pozitionare exacta in gura datorita alegerii unui ghid adecvat perforatiei si insertiei implantului.

Prin urmare, utilizarea tehnologiei CAD-CAM permite dentistului sa creeze practic restaurarea dentara in doar cateva ore, reducand mult timpul folosit in general pentru o astfel de procedura de implantare si eliminand toate programarile preliminare.

Close Comments

Comments are closed.