Hidratare corecta pe timpul verii si in perioada de canicula

In perioada verii, o hidratare corecta este solutia ideala pe care o au oamenii de toate varstele pentru a face fata temperaturilor caniculare. Deshidratarea nu numai ca duce la compromiterea starii de sanatate, ci poate genera reactii neplacute ale organismului. Ceea ce inseamna ca in perioada temperaturilor crescute, recomandarile medicilor sunt foarte clare: hidratare maxima, alimentatie usoara, evitarea plimbarilor si expunerii la soare intre orele 11 si 16.

Sfaturi pentru o hidratare corecta in perioada caniculara

Pentru a obtin rezultate bune si o hidratare corecta pe toata durata verii, oamenii trebuie sa bea apa la fiecare 15 minute. Cateva guri de apa sunt suficiente, chiar si un pahar de 100 de ml, deoarece vara apa se elimina mult mai repede din corp prin transpiratie. Specialistii recomanda alegerea unei marci de apa pura, saraca in nitriti si nitrati, dar bogata in calciu si in magneziu. Nitratii si nitritii conduc la cresterea nivelului de radicali liberi din corp, in timp ce calciul si magneziul reechilibreaza din punct de vedere electrolitic, tinand cont ca prin transpiratie se pierde nu numai apa, ci si saruri.

Alimentatia de baza pe perioada verii pentru o hidratare corecta este formata preponderent din legume si fructe crude, consumate sub forma de salata sau simple. Vegetalele care contin o cantitate mare de fibre si de saruri se maresc in volum in stomac si conduc la mentinerea unei senzatii de satietate.

Totodata, consumul de legume si de fructe bogate in vitamine este indicat pe perioada verii, cand organismul este mult mai expus deshidratarii. Specialistii recomanda consumul de castraveti, de pepeni verzi, de rosii, caise si piersici, practic fructele si legumele de sezon.

Oamenii trebuie sa tina cont de faptul ca in momentul in care simt senzatia de sete, deja din organism lipseste un procentaj de minim 8% de apa. Daca nivelul de hidratare nu este refacut, atunci creste secretia de cortizon, un hormon de stress ce duce la scaderea imunitatii, la persistenta moleculelor de inflamatie in cantitati crescute in corp si la inflamatia cronica pe fondul caruia se fac boli cardiovasculare, degenerative si cancer.

Close Comments

Comments are closed.