De unde vin hainele? Am fi tentati sa spunem ca vin din China, Vietnam si Bangladesh, insa este doar partial un raspuns corect. Inainte de a fi cusuta, imbracamintea este de fapt o rola de material din bumbac, in, canepa sau lana, fara forma, fara marime, fara croiala. Deci, daca privim si mai departe de cunoscutele branduri producatoare de haine, aflam ca acestea vin din plante sau sunt de origine animala.
Hainele provin din seminte plasate in pamant cu intentia de a crea materia prima pentru un produs textil.
Agricultura este in mod obisnuit asociata cu productia de alimente, insa si hainele noastre depind foarte mult de procesele agricole desfasurate in intreaga lume.
In ultima vreme, consumatorii incep sa aiba grija de ceea ce mananca si de ceea ce poarta si pot sa ceara lamuriri cu privire la modul in care sunt cultivate materialele si modul in care procesul productiei afecteaza produsul insusi, dar si mediul. Tot mai multi oameni realizeaza ca practicile actuale de imbracaminte prezinta riscuri semnificative pentru sanatate. Pielea noastra este cel mai mare organ al corpului uman si absoarbe substantele chimice toxice folosite nu numai in cultivarea textilelor, ci si in prelucrarea, tratarea si vopsirea articolelor de imbracaminte. De exemplu, accesoriile de imbracaminte viu colorate ar putea sa contina cantitati periculoase de plumb, iar multe substante chimice folosite in industria textila pot cauza cancer sau pot fi distrugatoare a functiilor hormonale normale.
Cand ne gandim la imbracaminte ca la un produs agricol – rezultatul solului si al ploii, al soarelui si al microbilor – incepem sa intelegem ca una dintre nevoile noastre esentiale este o expresie a lumii naturale. Cu aceasta pespectiva, putem deveni informati si ne putem folosi puterea de a discerne ca si consumatori, pentru a modela un viitor sustenabil. Cand intelegem aceste lucruri, ne pasa de alegerile pe care le facem si recunoastem puterea si impactul lor.