Gestionarea alergiilor alimentare, a intolerantelor si a sensibilitatilor la copii

Alergiile si sensibilitatile alimentare in randul copiilor sunt in crestere, fiind o sursa crescanda de ingrijorare si stres pentru parinti. Cele mai frecvente alimente asociate cu reactiile adverse includ graul (gluten), lactatele, nucile si ouale. Avand in vedere faptul ca aceste alimente sunt atat de folosite in retetele de zi cu zi, duce la o alimentatie dificila pentru copii si un adevarat camp minat pentru adulti.

Este comun (si complet de inteles) ca, copiii sa aiba un anumit disconfort dupa ce au consumat anumite alimente si sa devina mai agitati.

De ce apar alergiile?

Alergiile apar atunci cand organismul reactioneaza excesiv la un alergen sau „declansator” care, de obicei, este inofensiv pentru majoritatea oamenilor. Aproximativ o persoana din patru este alergica la ceva si in jur de jumatate din toti cei care sufera de alergii sunt copii. Simptomele unei alergii variaza de la usoara la severa. Cel mai sever tip de reactie alergica este anafilaxia, care poate fi fatala daca nu se solicita asistenta medicala prompta. In cele mai multe cazuri, cu toate acestea, sunt disponibile tratamente eficiente pentru a gestiona cu succes si pentru a trata simptomele neplacute.

Alergia la grau poate fi definita ca un raspuns imun la una sau mai multe dintre proteinele gasite in grau (aceasta poate include glutenul). Simptomele pot fi gastro-intestinale si includ greata, varsaturi, diaree, balonare si constipatie. Alte simptome pot include, de asemenea, urticarie, eruptie cutanata, congestie nazala, iritatie la nivelul gurii sau gatului, precum si tulburari de comportament. Acest lucru poate fi gestionat si simptomele tratate printr-o aderenta stricta la o dieta fara grau.

Intoleranta la gluten sau la alte componente ale graului fara a afecta intestinul subtire. Simptomele pot include diaree, balonare, dureri abdominale precum si constipatie. Copiii care sufera de intoleranta la gluten pot suferii si de ceata cerebrala, tulburari neurologice, dureri articulare, oboseala, precum si tulburari de comportament. Din nou, aceasta poate fi gestionata si rezolvata printr-o aderare la o dieta adecvata fara grau sau fara gluten.

Boala celiaca este cea mai grava si datorita unei tulburari autoimune genetice, indigestia glutenului declanseaza deteriorarea intestinului subtire. Simptomele includ diaree, constipatie, greata, varsaturi, flatulenta, crampe, balonare si dureri abdominale. Lasata netratata, poate provoca scadere in greutate, malnutritie, deficit de fier, cavitati dentare, densitate osoasa scazuta, probleme ale pielii, tulburari neurologice, disfunctii hepatice, dureri articulare, caderea parului si oboseala. Aderenta stricta la un stil de viata fara gluten face ca aceasta boala sa fie usor de gestionat.

Close Comments

Comments are closed.