Geografia Orientului Mijlociu

Majoritatea regiunii din Orientul Mijlociu este caracterizata de un climat cald de desert. Vremea in acest climat este foarte calda in timpul verii si poate atinge niveluri periculoase, unele zone din Irak si Iran inregistrand temperaturi de peste 71 de grade Celsius. Temperaturile medii in timpul verii sunt de obicei de aproximativ 49 grade Celsius, in timp ce iernile sunt oarecum mai blande.

Acest climat are, de asemenea, precipitatii foarte putine, rezultand regiuni mari desertice. Zonele din Orientul Mijlociu care inconjoara Marea Mediterana, cum ar fi Israelul si Libanul, se lauda in schimb cu un climat cald mediteranean asemanator unor parti din Grecia si Italia, in timp ce teritoriul Turciei se intinde pe o varietate de climat arid si continental.

Ca urmare a climatului sau arid, Orientul Mijlociu gazduieste cateva dintre cele mai mari deserturi din lume. Desertul Sirian, care se intinde si in Iordania, Irak si Arabia Saudita, combina atat desertul traditional, cat si geografia stepica, in timp ce desertul arab din jurul Yemenului, Omanului, Iordaniei, Irakului si Golfului Persic contine mai multe dune de nisip.

Intr-adevar, Rub ‘al-Khali este cel mai mare desert numai cu nisip de pe planeta.

Desertul Sahara, care se intinde in nordul Africii si care este probabil cel mai cunoscut desert din lume, ajunge in Orientul Mijlociu prin Egipt.

In ciuda proliferarii deserturilor in regiune, Orientul Mijlociu are, de asemenea, mai multe mari, golfuri si rauri. Imparte Marea Mediterana cu Africa si Europa si Marea Neagra si Caspica cu Europa de Est.

Faimosul Canal Suez si Golful Suez se intinde intre teritoriul african al Egiptului si regiunea sa Sinai, care se invecineaza cu Israelul in Asia, in timp ce raul Nil la fel de renumit curge din Marea Mediterana prin Egipt si pana in continentul african.

Marea Moarta se invecineaza cu Israelul spre vest si cu Iordania spre est si se numara printre cele mai sarate lacuri din lume si este, de asemenea, punctul cel mai de jos de pe suprafata terestra a Pamantului, in timp ce Marea Rosie este impartita atat de Orientul Mijlociu occidental, cat si de parti din Africa de Est.

Raurile masive Tigru si Eufrat incep in muntii din estul Turciei, curgand prin Siria si Irak in Golful Persic.

Close Comments

Comments are closed.