Fapte si lucruri interesante despre broasca testoasa verde

Broasca testoasa verde este una dintre cele 7 specii de broaste testoase marine si singurul reprezentant cunoscut al subspeciei Chelonia. Multi cred in mod eronat ca numele provine din culoarea corpului lor. De fapt, motivul pentru care sunt numite astfel este din cauza grasimii subcutanate, care este verde si se datoreaza faptului ca testoasele adulte se hranesc numai cu alge marine.

Aceasta specie este destul de mare – lungimea medie a broastelor testoase verzi ajunge la un metru si jumatate si cantareste intre 300 si 400 de kilograme. Speranta lor medie de viata este de aproximativ 80 de ani.

Culoarea cojii poate varia de la gri, pana la verde inchis la negru. Forma lor este in forma de lacrima. Picioarele sunt transformate in aripioare, cu care testoasele verzi inoata gratios prin apele limpezi. Pe uscat, insa, se misca incet si stangaci.

Se crede ca in urma cu aproximativ 150 de milioane de ani, broastele testoase au evoluat de la uscat la apa. Particularitatea broastei verzi este ca nu poate petrece mai mult de 5 minute sub apa fara a iesi la suprafata pentru a respira.

Prefera lagunele si golfurile putin adanci, unde exista suficienta mancare preferata – algele. Interesant este insa ca mananca doar varfurile lor, astfel nu numai ca nu distruge fitoplanctonul, ci ajuta si plantele sa infloreasca si mai mult.

Habitatul natural al broastelor testoase verzi sunt marile tropicale si subtropicale, Oceanele Atlantic si Pacific, dar si Indian.

Habitatul broastei marine

La fel ca alte broaste testoase de apa, parcurge distante mari in cautarea plajelor pentru a-si depune ouale. Uneori pot inota pana la 2500 kilometri pentru acest scop. Imperecherea in sine are loc in apa, unde masculii fertilizeaza femelele.

Cand apare un pretendent, apare partea cea mai interesanta: hormonii femelelor lasa urme in urma si atrag si alti masculi. Noul rival al iubirii se lupta cu masculul, care se afla deja pe broasca testoasa, si incepe sa-l muste si sa-l loveasca cu aripioarele.

In afara de faptul ca bataliile amoroase cauzeaza multe rani broastelor testoase, acestea deseori ajung sa se inece. Cuplul subacvatic trebuie sa faca o alegere intre sex si viata si, in multe cazuri, nu reusesc sa se intoarca la suprafata pentru a-si recapata respiratia.

Close Comments

Comments are closed.