Empatia la copiii mici– cum pot stimula parintii dezvoltarea acestui sentiment

Empatia este abilitatea de a intelege sentimentele altei persoane si de a se pune in locul lor pentru a intelege cum se simt. Cu toate acestea, empatia la copiii mici este destul de greu de dezvoltat, insa nu este imposibil, iar aici intervine rolul decisiv al parintilor.

Cum se poate stimula empatia la copiii mici

Empatia permite copilului sa lege relatii cu alti oameni, tinand cont de emotiile lor. Prin empatie, copilul devine constient de efectul negativ sau pozitiv pe care il pot avea actiunile sale. El intelege, de exemplu, ca unele cuvinte si gesturi pot rani, dar altele pot oferi alinare si mangaiere.

La copiii sub 1 an, empatia nu este inca prezenta. Cu toate acestea, copilul va putea imita parintii, spre exemplu daca ii va vedea zambind, incruntati sau scotand limba. Atentia lui se focuseaza pe expresiile fetei si, intre 6 luni si 12 luni, poate spune diferenta dintre expresiile faciale care exprima bucurie sau tristete.

Intre 12 luni si 18 luni, copilul este curios si este din ce in ce mai interesat de alti copii. El continua sa imite adultii din jurul sau si poate face unele gesturi reconfortante, cum ar fi sa ofere o mangaiere sau un sarut atunci cand vede un alt copil plangand.

Daca cel mic nu pare sa manifeste empatie fata de ceilalti, ar trebui invitat in mod regulat sa isi ajute parintii, sa isi mangaie prietenii sau sa ajute un copil mai mic, de exemplu. Subliniind cat de mult este apreciat gestul sau, acesta se va simti apreciat. Dupa aceea, el va intelege mai bine cum se pot simti altii vis a vis de comportamentul si atitudinea lui.

De retinut:

  • Inainte de 3 ani, copilul vede doar lucrurile din punctul sau de vedere si nu este inca in masura sa se puna in locul celuilalt.

  • Empatia se dezvolta treptat odata cu varsta, observand si imitand gesturile adultilor.

  • Copilul trebuie sa fie incurajat sa fie atent cu ceilalti, in felul acesta parintii il ajuta sa isi dezvolte empatia.

Close Comments

Comments are closed.