Echinaceea este o planta originara din Statele Unite. Acum este cultivata pe scara larga pentru uz medicinal. Frunzele, floarea si radacina mai multor specii ale plantei sunt utilizate pentru a face medicamente.
Echinaceea este cel mai frecvent utilizata pentru raceala obisnuita si alte infectii, dar nu exista dovezi stiintifice care sa sustina majoritatea acestor utilizari.
Boala Coronavirus 2019 (COVID-19)
Unii experti avertizeaza ca echinaceea poate interfera cu raspunsul organismului impotriva COVID-19. Nu exista date puternice care sa sustina acest avertisment. Dar, de asemenea, nu exista date care sa sustina utilizarea ei pentru COVID-19. Ar trebui alese in schimb un stil de viata sanatos si metode de prevenire dovedite.
Cum functioneaza ?
Echinaceea pare sa activeze substante chimice in organism care scad inflamatia si ar putea creste si sistemul imunitar al organismului.
Raceala
Luarea echinaceei pe cale orala in scop preventiv poate ajuta la prevenirea unor raceli. Luarea echinaceei dupa ce raceala a debutat nu pare sa ajute la imbunatatirea simptomelor.
Anxietate
Cercetarile arata ca administrarea a 40 mg dintr-un extract de echinaceea specific (ExtractumPharma ZRT) de 1 sau 2 ori pe zi timp de 7 zile reduce anxietatea. Dar administrarea a mai putin de 40 mg pe zi nu pare sa fie eficienta.
Eczeme ( dermatita atopica )
Cercetarile arata ca aplicarea unei creme cu echinaceea timp de 12 saptamani poate ajuta la reducerea simptomelor eczemelor usoare, cum ar fi roseata, umflaturi, mancarime si uscaciune. S-ar putea sa dureze pana la 12 saptamani pana cand crema sa prezinte beneficii. Nu este clar daca functioneaza la fel de bine ca si cremele cu steroizi.
Precautii speciale
- Sarcina
Echinaceea este posibil sigura atunci cand este administrata pe cale orala timp de pana la 7 zile. Dar pana cand acest lucru nu este confirmat, cel mai bine este sa se evite utilizarea.
- Copii
Echinaceea este posibil sigura atunci cand este luata pe cale orala sau aplicata pe piele timp de pana la 10 zile. Luarea echinaceei pe cale orala pare a fi sigura la majoritatea copiilor cu varsta cuprinsa intre 2-11 ani, desi pot aparea eruptii cutanate din cauza unei reactii alergice.
Exista unele ingrijorari ca reactiile alergice la echinaceea ar putea fi mai severe la unii copii. Din acest motiv, unele organizatii de reglementare au fost impotriva administrarii echinaceei copiilor cu varsta sub 12 ani.