Dieta si nutritia in ulcerul peptic

Ulcerul poate afecta atat stomacul, cat si duodenul. Forma poate fi acuta sau cronica. Partea principala a tratamentului consta intr-o dieta adecvata pentru aceasta afectiune.

Un ulcer este o boala care apare ca urmare a unei alte boli. Poate fi si rezultatul actiunii simultane a mai multor factori, precum predispozitia ereditara. Factorii de risc includ fumatul si alimentatia nesanatoasa.

In general, ulcerul este cronic si dureaza ani de zile. Vindecarea sa completa este posibila numai cu respectarea stricta a unui stil de viata adecvat si a unei alimentatii adecvate.

Principiile dietei in boala ulcerului peptic

Fructele si legumele, precum castraveti, ridichi, ardei, varza, napi, morcovi, mere, pere tari, gutui etc. nu trebuie consumate crude. In acest scop se fierb, se coc si se paseaza. Cand perioada crizelor a trecut, se pot consuma si razuite.

Alimentele consumate nu trebuie sa irite secretia gastrica, deoarece pot agrava simptomele. Aceasta inseamna ca nu ar trebui sa o irite cu calitatile lor fizice (duritate, temperatura), nici chimice (acid, sarat, picant).

Pentru captuseala stomacului si a duodenului, decocturile din unele cereale – orez, grau, ovaz, care sunt folosite pentru asa-numitele ciorbe dietetice pentru gastrite, deserturi etc., merg extrem de bine.

Sucul proaspat de varza este bogat in substanta antiulceroasa si este foarte recomandat de medici. Alimentele facute piure, legumele si fructele gatite si coapte au un efect benefic.

Procesele de recuperare ale zonei afectate sunt sustinute de produse lactate, oua, carne si peste in cantitati suficiente.

Recomandarea pentru ulcer este o dieta regulata – mic dejun, gustare, pranz, gustare de dupa-amiaza si cina. Dieta care se va aplica trebuie sa fie in concordanta cu faza bolii. In timpul crizelor, de exemplu, se ofera in mare parte alimente lichide.

Pe masura ce starea se imbunatateste, se pot adauga treptat, carne, paine, piureuri de legume si fructe. Dupa recuperare, dieta este diversificata, dar in limita alimentelor permise.

Close Comments

Comments are closed.