Dereglarile menstruale aduc semne de intrebare si momente de neliniste chiar daca de cele mai multe ori nu implica ceva grav. Este bine sa stiti ca menstruatia este un senzor principal al starilor emotionale, mentale si fizice pe care le aveti. Dereglarea acesteia este un semn clar de stres si disconfort, rar fiind un semn de avertizare ca ceva din organism nu functioneaza cum trebuie.
Cauze Dereglari Menstruale
Amenoreea
Poate fi vorba despre amenoree primara in cazul unei adolescente care s-a dezvoltat armonios, dar care nu are menstruatie pana la 16 ani, sau, in cazul unei fete cu doi ani mai mica la care lipsesc semnele unei dezvoltari sexuale normale si nici nu are menstruatie. In alta ordine de idei vorbim despre amenoree secundara cand menstruatia este inexistenta timp de sase luni consecutiv, la o femeie care, pana atunci, avea ciclu regulat. In cazul acesta, neluand in consideratie o sarcina, cauzele sunt hormonale.
Sunt femei care nu acorda o atentie deosebita amenoreei. Sunt altele care identifica si cauzele aparitiei amenoreei: au intrerupt tratamentul cu anticonceptionale, practica fitness in exces, sunt foarte stresate, ori sunt bulimice sau anorexice. Cele mai multe dintre femeile care intra in aceasta categorie nu percep amenoreea ca pe o problema reala si nu fac nimic concret cu privire la aceasta situatie. Sunt insa si femei care inteleg ca au o problema, care isi doresc un copil, acestea trebuie sa se adreseze unui medic specialist.
Oligomenoreea
Desi cauzele unei menstruatii neregulate se identifica cu cele din situatiile de amenoree, in acest caz poate fi vorba si de un chist la ovare cauzat de o dereglare hormonala.
Dismenoreea
Estimat in procente, numarul femeilor care acuza dureri in timpul menstruatiei este mare – intre 40 si 70%. Sunt situatii in care durerile manifestate in aceasta perioada sunt atat de mari incat implica un control de specialitate. De cele mai multe ori perioada de ciclu menstrual este insotita de un disconfort normal in perioada ovulatiei, cu usoare dureri ce pot fi indepartate prin administrare de analgezice simple, acupunctura sau prin tratament homeopat. Este important sa stiti ca dismenoreei ii sunt asociate uneori boli ca andometrioza si fibroamele (tumori benigne, necanceroase).
Sindromul premenstrual
Sindromul premenstrual este caracterizat de prezenta unor simptome gen: iritabilitate, sensibilitate marita a sanilor si balonare. Acestea pot fi tratate si indepartate la indicatiile medicului specialist.
Menoragia
Sunt situatii in care apar sangerari abundente intre perioadele de menstruatie. Menoragia poate fi cauzata de existenta unui fibrom sau de endometrioza; un scenariu sumbru al cauzelor ar putea include cancerul de col, cancerul de uter sau cancerul de cervix, In aceste situatii este impetuos necesar sa faceti un consult de specialitate.