De ce sa le cititi copiilor?

Cititul creaza o legatura frumoasa intre copii si parinti, moment in care distractia devine contagioasa, iar starea de bine o prezenta permanenta. Daca adultii iubesc povestea pe care o citesc, copilul va gasi, cu siguranta, interes si distractie in lectura.

Asadar, iata cateva motive de a le citi cat mai des copiilor!

 1. Pentru stimularea simturilor – copilul arata, atinge, asculta in acelasi timp. Lectura stimuleaza auzul si vazul prin legatura dintre imagine si cuvant.
 2. Pentru dezvoltarea motricitatii fine – copilul foarte mic va incepe prin a lovi cartile, apoi va invata sa intoarca paginile, sa ridice filele si sa-si coordoneze ochiul si mana.
 3. Pentru a dezvolta capacitatea de a asculta – abilitatea de a mentine atentia este o conditie prealabila pentru orice tip de invatare. Atentia in lipsa ascultarii este aproape imposibil de sustinut.
 4. Pentru dezvoltarea curiozitatii – cititul conduce la invatare, la descoperire, la dobandirea de noi cunostinte.
 5. Pentru interactiune eficienta cu adultii – cititul este o situatie in care calmul nu ar trebui sa lipseasca, este momentul in care adultul acorda timp de calitate celui mic.
 6. Pentru dezvoltarea limbajului si vocabularului
 7. Pentru intelegerea povestilor – familiarizarea timpurie a copiilor cu structura unei povestiri, le permite sa inteleaga evenimentele din punct de vedere logic si cronologic.
 8. Pentru constientizarea importantei alfabetului – expunerea copiilor mici la carti promoveaza invatarea faptul ca semnele grafice ale unui cuvant corespund cuvintelor rostite oral.
 9. Pentru dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii
 10. Pentru cunoasterea de sine – povestile le permit copiilor sa recunosaca emotii, sa le numeasca, sa le inteleaga si sa le faca fata. Copilul se identifica cu personajele si isi da seama ca au aceleasi sentimente ca si el.
 11. Pentru inspiratie – cartile ajuta la expunerea copiilor la idei ce pot servi ca material de baza pentru formarea principiilor de viata.

Indiferent de motivul pe care-l aveti in minte atunci cand va propuneti sa le cititi copiilor, nu renuntati pentru ca acesta este un comportament foarte folositor. Daca ati citit tot ce ati avut in biblioteca, n-ar fi rau sa vizitati site-ul unui anticariat de carti. S-ar putea sa aveti surpriza sa gasiti titluri noi la preturi bune. Pe site-ul Printre Carti, anticariat in Bucuresti, https://www.printrecarti.ro/ sigur veti gasi ce cautati!

Close Comments

Comments are closed.