De cate ore de somn are nevoie bebelusul pana la 2 ani pe grupe de varsta

Somnul copiilor este unul din cei mai importanti factori in cresterea si dezvoltarea armonioasa a celor mici. Cei care nu dorm suficient de mult incep sa manifeste deficiente, probleme, carente. De aceea parintii sunt sfatuiti sa urmeze sfaturile specialistilor si sa le asigure numarul de ore de somn necesare, plus o rutina a somnului foarte bine pusa la punct. Pana la varsta de 2 ani, somnul de dupa-amiaza este obligatoriu, in functie de varsta fiind de multe ori necesare mai multe ore de somn.

Recomandarile specialistilor privind somnul copiilor mici

Orice parinte cunoaste beneficiile episoadelor de somn din timpul zilei. Copilul nu se va culca foarte obosit, nu va avea treziri nocturne si un somn agitat, va avea mai mult chef de viata si pofta de mancare, va oferi si parintilor ocazia de a se odihni alaturi de cei mici sau de a le prepara urmatoarea masa. Copiii cu varsta de pana la 4 luni trebuie sa doarma de minim 3 ori si de maxim 6 ori pe timp de zi, dupa care numarul reprizelor de somn ramane la trei, intre 3 si 6 luni. Pana la 9 luni, copilul va dormi in doua chiar trei reprize ziua iar pana la un an numarul de reprize de somn ramane la 2. Intre un an si doi ani, copilul poate avea o repriza chiar doua zilnic.

Insa conteaza si timpul petrecut in pat, calitatea somnului, astfel incat la varsta de 1 an pana al 1 an si jumatate copilul are nevoie de maxim 14 ore de somn zilnic, dintre care 4-5 ore pe timp de zi. Dupa un an si jumatate, pana pe la trei ani, copilul are nevoie de acelasi numar de ore de somn, dintre care ziua doar 2-3 ore la somnul de pranz. Ora de culcare recomandata pentru copii este cuprinsa in intervalul 18-21.

Pentru ca ritualul de somn sa fie mai simplu, lumina si temperatura sa fie constante, copilul sa aiba o rutina de somn pe timp de zi (poveste, schimbat in pijamale, putina joaca impreuna cu parintii), evitandu-se uitatul la TV si jocurile pe telefon.

Close Comments

Comments are closed.