Cresterea si dezvoltarea intrauterina a bebelusului este uimitoare in cele noua luni de sarcina. Cu siguranta, mamicile odata intrate in trimestrul 2 sunt mai emotionate si mai curioase de evolutia sarcinii – asa ca trebuie sa li se satisfaca aceasta curiozitate. Asadar, ce se intampla in luna a 4 a?
- Luna a -4 a / Saptamana 15-19
Parul, pleoapele, genele si unghiile devin bine dezvoltate. Bataile inimii sunt acum clar auzite printr-un instrument Doppler. Dintii devin mai densi, iar bebelusul incepe sa se intinda si sa faca multe alte miscari. Organele de reproducere sunt vizibile la o ecografie. Copilul poate acum, sa-si suga degetul mare, sa se balbaie si sa faca fete super dragute.
Aceasta este luna in care se dezvolta sistemul nervos. Sistemul de reproducere se dezvolta pe deplin, ceea ce inseamna ca medicul poate spune daca este o fata sau un baiat, la ecografie. Pana la sfarsitul lunii a 4-a, copilul are o lungime de aproximativ 6 centimetri.
- Luna a- 5 a / Saptamana 20-24
In aceasta luna este posibil ca mama sa simta copilul miscandu-se. Cresterea parului continua pe capul si corpul copilului. Umerii si spatele sunt acoperiti cu un par subtire, numit lanugo. O substanta groasa, numita vernix caseosa, acopera pielea pentru a o pastra protejata de expunerea la lichidul amniotic.
Acest strat se va pierde inainte de nasterea copilului. La sfarsitul lunii a 5 a, copilul are o lungime de aproximativ 10 cm. Daca bebelusul este nascut prematur dupa a 23-a saptamana, el va fi tinut la Terapie Intensiva Neonatala, pentru o sansa mai buna de supravietuire.
- Luna a 6 a – Saptamana 25-30
Pielea este inca translucida, putin rosiatica si incretita. Amprentele sale devin bine dezvoltate. Pleoapele bebelusului se despart, iar ochii pot fi deschisi. Bebelusul va raspunde la stimuli externi, precum sunetele, prin cresterea pulsului sau prin miscare. La sfarsitul lunii a 6 a, bebelusul are o lungime de aproximativ 12 cm si poate cantari aproape 2 kg.