Copilul nascut prematur: cand se incepe diversificarea alimentelor?

Copilul nascut prematur necesita o monitorizare speciala pediatrica. Diversificarea produselor alimentare la un copil nascut inainte de termen va incepe in functie de ,,varsta corectata“.

Se considera ca un bebelus se naste prematur atunci cand nasterea sa are loc inainte de 37 de saptamani de amenoree, adica inainte de 8 luni de sarcina.

  • Inceputul diversificarii pe baza varstei corectate

Varsta corectata corespunde varstei reale a copilului, minus timpul de sarcina ,,lipsa”. Un bebelus prematur nu va avea acelasi nivel de tonus si dezvoltare psihomotorie ca un bebelus nascut la termen a carui diversificare incepe intre 4 si 6 luni. Asadar, pentru a se diversifica alimentatia, trebuie sa se astepte pana cand bebelusul nascut prematur a atins, cel putin, varsta corectata de 3 luni.

  • Diversificarea alimentelor

Introducerea unor noi arome in dieta micutului este o etapa importanta. Diversificarea alimentelor incepe cu descoperirea de legume si fructe fierte. Printre legumele dulci si digerabile: morcovii, dovleacul si dovleceii ofera o prima descoperire.

In ceea ce priveste fructele: merele, perele si, in cateva saptamani, bananele, sunt recomandate la bebelusi. Desigur, este esential ca acestea sa fie bine pasate inainte de a le oferi micutului.

Cantitatile potrivite: se incepe cu 2 lingurite de piure apoi se cresc treptat cantitatile. De la 6 luni (5 luni la varsta minima corectata), se poate introduce amidon si proteine (aproximativ 10 g).

Legumele crude se ofera atunci cand micutul are peste un an, astfel incat sistemul digestiv sa fie suficient de matur pentru a le tolera.

  • Diversificarea la copilul nascut prematur: precautii

Cand nou-nascutul a suferit operatii, tulburari digestive severe in timpul spitalizarii sale in terapie intensiva, medicul pediatru va fi mai atent la toleranta digestiva a copilului. Prin urmare, dieta sa solida va fi adaptata la sensibilitatea intestinelor sale. Apoi, odata ce diversificarea a inceput bine si nu exista complicatii, mesele sale vor fi la fel ca la sugarii nascuti la termen.

Cresterea in inaltime si greutate se efectueaza, in general, in primul an de viata al copilului prematur, cu conditia sa se ia in considerare un sprijin nutritional adecvat. Acesta este motivul pentru care este esential sa se stabileasca o urmarire foarte regulata cu medicul pediatru a copilului nascut prematur.

Close Comments

Comments are closed.