Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?

In ziua de azi exista foarte multe informatii referitoare la o alimentatie sanatoasa, insa multe dintre ele sunt contradictorii. Toate alimentele consumate au efecte mari asupra sanatatii si calitatii vietii.

O dieta buna poate imbunatati toate aspectele vietii, de la functia creierului pana la performanta fizica. Unele dintre cele mai populare diete includ dieta mediteraneana, dieta Atkins, dieta paleo, dieta vegetariana, dieta vegana, dieta alimentara cruda, dieta South Beach si dieta pescatariana. Sustinatorii fiecareia dintre aceste diete considera ca a lor este cea mai sanatoasa.

In ultimii ani, importanta caloriilor a fost respinsa. In timp ce numararea caloriilor nu este intotdeauna necesara, aportul total de calorii joaca in continuare un rol cheie in controlul greutatii si sanatate. Cei care doresc sa slabeasca trebuie sa creeze o forma de deficit caloric, iar cei care vor sa se ingrase si sa creasca masa musculara, atunci trebuie sa manance mai mult decat arde corpul.

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Cel mai important sfat este bineinteles consumul de 75% de fructe si legume, seminte, nuci si leguminoase. 25% presupune consumul de carne si peste. In loc de o friptura gigantica pe farfurie, se poate amesteca putina vita cu diverse legume. Cei ce consuma carne, ar trebui sa se asigure ca animalul a fost hranit cu o dieta naturala

Consumul de alimente intregi cel putin 80-90% este foarte important. Termenul „alimente intregi” descrie, in general, alimente naturale, neprelucrate, care contin un singur ingredient. Daca produsul pare a fi facut intr-o fabrica, atunci probabil ca nu este un aliment intreg. Alimentele intregi tind sa fie dense in nutrienti si sa aiba o densitate energetica mai mica. Acest lucru inseamna ca au mai putine calorii si mai multi nutrienti pe portie decat alimentele procesate.

Mult prea des, oamenii merg la diete extreme pe care nu le pot mentine, ceea ce inseamna ca nu dezvolta niciodata obiceiuri alimentare sanatoase pe termen lung. Exista cateva statistici inspaimantatoare privind cresterea in greutate care arata ca majoritatea oamenilor isi recapata toata greutatea pe care au pierdut-o la scurt timp dupa ce au incercat o dieta de slabit.

Close Comments

Comments are closed.