Ce afectiuni si pericole ascund scaunele acolice

In general, culoarea scaunului, atat la adulti, cat si la copii, trebuie sa fie maronie pana la maroniu inchis. Scaunele acolice sunt cele care au o tenta foarte deschisa, de alb, galben, gri, argintiu sau de culoarea chitului.

Culoarea maronie a scaunului este normala, pentru ca arata metabolizarea corecta a bilirubinei la nivelul ficatului. Culoarea foarte deschisa a scaunului este determinata de obstructia ductelor biliare si de boli hepatice. Scaunele sunt insotite adesea de icter, de colorarea pielii in galben, de colorarea mucoaselor in aceeasi culoare. Uneori, aceste scaune sunt determinate de ingerarea unor medicamente sau de ingerarea bariului pentru investigatii radiologice.

Scaunele neobisnuit de palide sunt un semnal de alarma transmis de corp, semnal care trebuie sa trimita de urgenta pacientul la medic, pentru ca poate arata prezenta unei afectiuni foarte grave. Simptomele ce insotesc scaunele acolice includ scaunele foarte moi sau foarte tari, flatulenta, durerile abdominale, urina inchisa la culoare, icterul, starea generala de rau, inapetenta, slabiciunea, scaderea in greutate.

In cazul in care scaunele acolice nu sunt tratate in mod corespunzator, pot aparea complicatii serioase, precum varice esofagiene, encefalopatie hepatica, insuficienta renala sau ascita. In cazul nou-nascutilor, complicatiile sunt mai grave si includ probleme de vedere, paralizie cerebrala si pierderea auzului. Cauzele hepatice si biliare ale scaunelor acolice includ atrezia biliara, cancerul hepatic si pancreatic, ciroza, anomaliile congenitale ale sistemului de canale biliare, hepatita sau colangita sclerozanta.

Pacientii trebuie sa se prezinte la doctor daca resimt o stare de slabiciune severa, daca le este afectata gandirea sau starea de constienta, daca li se scurteaza respiratia sau apar sangerari rectale sau varsaturi cu sange. Bebelusii pot manifesta o agitatie excesiva, probleme grave de alimentatie, absenta reactiilor, rigiditatea sau moliciunea excesiva a corpului.

Scaunele acolice nu sunt un simptom ce poate fi trecut cu vederea, ci un simptom ingrijorator, care ar trebui sa trimita pacientii la un medic specialist pentru investigatii suplimentare. Numai gasind cauzele si tratand afectiunile care determina aparitia scaunelor acolice, pacientii vor fi mai linistiti si isi vor recapata sanatatea.

Close Comments

Comments are closed.