Cauze si simptome ale cancerului de colon

Cancerul de colon i se mai spune cancer al intestinului gros (colon) – partea finala a tractului digestiv. Polipii pot fi mici si pot produce cateva simptome. Din acest motiv, medicii recomanda teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea si eliminarea polipilor inainte de a deveni cancer.

Simptome

O schimbare a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipatie sau o modificare a consistentei scaunului, care dureaza mai mult de patru saptamani, sangerare rectala sau sange in scaun, discomfort abdominal, cum ar fi crampe, gaze sau durere, slabiciune sau oboseala, pierderea in greutate inexplicabila.

Multe persoane cu cancer de colon nu experimenteaza vreuna dintre aceste simptome in stadiile incipiente ale bolii. Atunci cand apar simptomele, acestea vor varia probabil, in functie de dimensiunea si localizarea cancerului in intestinul gros. Daca observati orice simptom asemanator celor mentionate, nu ezitati sa mergeti la medic.

Cauze

In cele mai multe cazuri, nu este clar ce cauzeaza cancerul de colon. Medicii stiu ca aceasta boala apare atunci cand celulele sanatoase din colon dezvolta erori in planul lor genetic, ADN-ul.

Celulele sanatoase cresc si se impart intr-un mod ordonat pentru a mentine functionarea normala a organismului. Dar atunci cand ADN-ul celulei este deteriorat si devine canceros, celulele continua sa se imparta – chiar si atunci cand celulele noi nu sunt necesare. Pe masura ce celulele se acumuleaza, ele formeaza o tumoare.

Cu timpul, celulele canceroase pot creste pentru a invada si a distruge tesutul normal in apropiere. Celulele canceroase pot calatori in alte parti ale corpului pentru a forma depozite acolo (metastaze). Mutatiile genetice mostenite care cresc riscul de cancer de colon pot fi transmise prin familii, dar aceste gene mostenite sunt legate doar de un mic procent de cancer de colon.

Factori de risc

Varsta inaintata

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de colon sunt mai mari de 50 de ani. Cancerul de colon poate sa apara la persoanele si mai tinere, dar se produce mult mai putin frecvent.

Infectiile cornice ale colonului

Infectiile cornice cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn, pot creste riscul de aparitie al cancerului de colon.

Show Comments

Comments are closed.