Halatul medical este reprezentativ pentru meseria de medic, dar acesta a trecut prin multe schimbari de-a lungul timpului. Daca tinuta medicilor a fost, la aparitia acestei meserii, de culoare neagra, deoarece exprima sobrietatea, in urma cu aproximativ 100 de ani s-a decis ca o culoare mult mai potrivita pentru medici ar fi albul.
In ultima perioada insa s-a observat ca halatele albe determina aparitia unor stari de anxietate si cresterea ritmului cardiac la tot mai multi pacienti. Acest lucru i-a determinat pe medici sa aleaga un halat medical colorat, care sa contribuie la relaxarea si colaborarea pacientilor.
Cum poate influenta halatul medical colorat starea pacientului?
Un pacient care are o afectiune cardiaca, de exemplu, poate observa o crestere a tensiunii in momentul in care se intalneste cu medicul sau, care poarta un halat alb.
Uniforme medicale Disney | Halat medical colorat | MediFashion.ro
In schimb, daca acesta ar avea o alta culoare, cum ar fi visiniu, il poate ajuta pe pacient sa fie mai relaxat si mai deschis in a colabora cu medicul. La fel este si in cazul culorii roz – purtata adesea de personalul medical din sectia neonatologie.
De asemenea, culoarea alb nu este foarte practica nici medicilor chirurgi, care poate deveni deranjanta in salile de chirurgie, din cauza luminii puternice pe care albul o reflecta. Din acest motiv, medicii chirurgi poarta adesea uniforme medicale verzi sau albastre, care pot fi cumparate din magazinul online MediFashion.ro.
Efectul halatelor medicale asupra copiilor?
Copiii sunt unii dintre cei mai sensibili pacienti, motiv pentru care este important sa se creeze o atmosfera potrivita pentru acestia. Astfel ca medicii pediatri au inceput sa poarte uniforme medicale Disney, care au imprimate personaje populare din desenele animate sau povesti clasice.
In acest fel, copiii pot fi antrenati in discutie sau li se poate distrage atentia, astfel incat consultul medical sa poata avea loc, fara ca cei mici sa fie fortati sau obligati sa colaboreze.
Cum halatul medical are o istorie indelungata, varianta sa mai moderna, uniforma medicala, a devenit tinuta obligatorie a personalului medical, care insa are posibilitatea de a o alege sa fie in culori diverse si cu modele deosebite.