Cariile: una dintre cele 10 boli cronice

Cariile sunt o boala infectioasa de origine bacteriana considerata a fi una dintre cele 10 cele mai cunoscute boli cronice ale omului conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). Asadar, cariile dentare reprezinta cele mai frecvente afectiuni ale danturii. Ultimele studii arata ca circa 80-98 % din populatia Romaniei sufera de acest lucru.

Aceasta boala se dezvolta pe partea exterioara a dintelui prin atacuri acide care vor migra treptat spre interiorul dintelui provocand demineralizarea tesuturilor dure.

Cele 4 etape ale cariilor

  • Distrugerea smaltului: Bacteriile produc acizi care ataca smaltul dintilor. La acest nivel, degradarea este complet nedureroasa si greu vizibila.
  • Dentina este atacata: odata ce smaltul este distrus, dentina devine vulnerabila. Aceasta duce la o senzatie de disconfort, dintele devine sensibil la cald si la rece, dulce si sarat, aceasta se numeste sensibilitate a dintilor.
  • Pulpa este afectata: a treia etapa se manifesta prin dureri de dinti. Apar dureri ascutite si violente.
  • Formele de abces: este ultima etapa a cariilor. Oasele, ligamentele, tesutul gingiilor sunt afectate, iar supraagregarea bacteriana duce la formarea unui abces care poate fi foarte dureros.

La fiecare varsta este recomandat fluorul

Pentru a lupta eficient impotriva atacurilor bacteriene, este necesar ca oamenii sa se spele pe dinti cel putin de doua ori pe zi, timp de doua minute. In plus, se recomanda utilizarea pastei de dinti care contine fluor. Acesta ajuta la sanatatea dintilor, intarind smaltul, incetineste formarea placii dentare si accelereaza remineralizarea smaltului.

Exista si suplimente cu fluor sub forma de pastile sau solutii care sunt prescrise copiilor de catre medicul stomatolog. Este important insa, sa se respecte doza indicata.

Pentru copiii pana la 6 ani – este recomandat sa opteze pentru o pasta de dinti cu un continut scazut de fluor, de la 250 la 500 ppm pentru a evita contractarea fluorozei (o boala care provoaca pete albe pe dinti) care interfereaza cu dezvoltarea smaltului dintilor.

De la 6 ani si pentru adulti – dintii sunt complet dezvoltati, se recomanda utilizarea unei paste de dinti care contine intre 1000 si 1500 ppm de fluor.

Close Comments

Comments are closed.