Care sunt principalele noutati fiscale pentru 2022

Anul 2022 aduce cateva modificari din punct de vedere financiar-contabil. Una dintre cele mai importante noutati fiscale tine de majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2022, dar mai sunt si altele pe care trebuie sa le cunoasca toti antreprenorii.

Noutati fiscale de interes pentru toti antreprenorii

Din ianuarie 2022, valoarea salariului minim pe tara va ajunge la 2.550 lei, de la 2.300 de lei, iar majorarea atrage si cresterea taxelor.

La aceasta noutate, se mai adauga si cresterea contributiei pentru persoanele cu handicap care sunt neincadrate, deoarece acest calcul se face in raport cu salariul minim. Astfel, pentru o firma cu 50 de salariati care plateste suma integrala la buget, va creste contributia cu 500 de lei pe luna.

O alta noutate se refera la noul plafon stabilit pentru determinarea obligatiei de plata a CAS si CASS, care pentru persoanele fizice ajunge la 30.600 de lei, cu 3.000 de lei mai mult fata de anul precedent.

Iata si alte noutati contabile:

  • incepand cu 1 ianuarie 2022, pentru veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a peste 5 camere dintr-o locuinta proprietate personala, contribuabilii vor determina, incepand cu anul fiscal urmator, venitul net anual in sistem real, bazandu-se pe datele din contabilitate;

  • rambursarea TVA cu control ulterior va deveni permanenta din februarie 2022;

  • devine obligatorie raportarea SAF-T, de la 1 ianuarie 2022, pentru marii contribuabili;

  • PFA-urile vor trebui sa se inregistreze in SPV pana la 31 martie 2022;

  • de la 1 ianuarie 2022, fisierul standard de control fiscal stocat in mediul care asigura integralitatea, unicitatea si integritatea devine mijloc de proba.

Noutati fiscale | noutati contabile | Startingup.ro

Noutati fiscale

Site-ul complet pentru antreprenori

Pentru a fi la curent cu toate noutatile care apar in sferele lor de interes, antreprenorii au la dispozitie o platforma de informare, unde sunt postate zilnic stiri si articole de tip tutorial: StartingUp.ro. Informatiile sunt prezentate intr-o forma clara si punctuala, astfel incat sa poata fi parcurse cu usurinta la cafeaua de dimineata, in pauzele de la pranz sau dintre sedinte.

In concluzie, noutatile fiscale, cele tehnologice, precum si noile masuri adoptate de Guvern pot fi consultate pe site-ul antreprenorilor. Stirile si articolele sunt postate zi de zi, pentru informarea completa, rapida si corecta.

Close Comments

Comments are closed.