Boneta chirurgicală – o foarte scurtă istorie

În prezent accesoriu al oricărei uniforme medicale din domeniul chirurgiei, devenit indispensabil medicilor și asistenților în sala de operație dar și generalizat, ulterior, în cazul tuturor intervențiilor medicale cvasi-invazive, boneta medicală nu a apărut în peisajul vestimentației de spital decât relativ târziu, după anii ʽ40, când, odată cu focalizarea atenției pe aspectul antiseptic și cu descoperirile făcute în domeniul agenților patogeni, lumea medicală s-a raliat unei noi etici în ceea ce privește condițiile sanitare de sterilitate și, implicit, s-au impus exigențele unui nou cod vestimentar. Începutul uniformei medicale a fost marcat, se pare, de Florence Nightingale, prima infirmieră modernă, care a impus asistentelor ce o ajutau să se conformeze unui cod vestimentar unic, să poarte același tip de haine: o rochie gri, o haina cenușie, o cămașă alba și o mantie scurtă de lână. Spre deosebire de asistente, chirurgii au început să poarte uniforme speciale abia începând cu secolul al 20-lea. Până atunci, chirurgul purta hainele proprii, eventual acoperite în timpul operațiilor, din motive de autoprotecție, de un șorț de piele ca al măcelarilor. Opera cu mâinile goale, cu instrumente non-sterile (nu întâmplător, până în secolul 20, cu cât chirurgul era mai bine îmbibat în sânge la finalul operației, cu atât era considerat mai apreciat și de succes).

Înainte de apariția bonetelor medicale pe care le cunoaștem astăzi, chirurgii și asistentele purtau un fel de pălării care să prevină contaminarea pacientului și a blocului operator cu diferiți, posibili, agenți microbieni provenind din păr. Bărbații cu barbă trebuiau să poarte chiar un fel de bonete cu extensii care să le acopere părul facial (ele continuă să fie folosite și în zilele noastre, în anumite contexte, dar au fost înlocuite de compleul mai simplu de utilizat: bonetă – mască medicală).

DoctorIQ.ro – Uniforme si produse medicale de cea mai buna calitate

Odată cu revoluția modei vestimentare medicale din anii 70, tot mai multe segmente medicale au început să-și personalizeze elementele uniformei medicale, incluzând bonetele chirurgicale, în funcție de criterii de utilitate, accesibilitate, dar și de… gusturi estetice. Varietatea lor (în ceea ce privește forma, textura, dimensiunile, cromatica) a crescut în zilele noastre și, după cum se poate observa accesând doctoriq.ro, se pliază atât normelor particulare impuse de o instituție medicală, cât și gustului estetic al fiecărui cadru medical. Putem întâlni bandane sau  bonete  chirurgicale simple, monocrome sau divers colorate, cu diferite imprimeuri, de la cele mai elegante, la cele mai joviale (de la boneta antique charm sau bandana uni la boneta cu imprimeu princess frogs, sau bandana I love my cat, pentru a da doar două exemple sugestive).

Close Comments

Comments are closed.