Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii despre fatetele dentare

Fatetarea dintilor este o tehnica de ultima generatie prin care medicii stomatologi isi ajuta pacientii sa aiba un zambet perfect. Pentru a corecta diferite probleme de ordin estetic la nivelul dintilor pacientii pot apela la fatete dentare, prin care acopera partea frontala a danturii si corecteaza problemele de pozitionare, decolorare sau alte mici defecte.

In continuare, persoanele interesate de aceste solutii stomatologice vor gasi prezentate cinci dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunoasca despre fatetele dentare.

1. Au o rezistenta foarte mare

Fatetele dentare sunt fabricate din ceramica si au o rezistenta foarte mare. Daca este pastrata o igiena orala corecta, acestea pot dura mai mult de un deceniu. In plus, acestea nu isi vor schimba absolut deloc forma sau culoare pe toata aceasta perioada.

2. Nu necesita perioada de recuperare sau ingrijire speciala

Spre deosebire de alte proceduri, tratamentul cu fatete dentare nu dureaza mult, de multe ori fiind necesare doar doua sedinte la o clinica stomatologica . Dupa montarea definitiva, pacientul nu are niciun fel de restrictii. De asemenea, nu este necesara o ingrijirea speciala nici dupa interventie, fiind suficienta pastrarea unei igiene orale corecte, cu periaj de doua ori pe zi, ata dentara si apa de gura.

3. Se personalizeaza in functie de necesitati

Fatetele dentare se potrivesc perfect fiecarui pacient in parte, intrucat se personalizeaza in functie de nevoile fiecaruia. Aceste dispozitive sunt fabricate cu aparate de ultima generatie, astfel incat sa aiba aspectul unor foite foarte subtiri, fara sa incarce inutil dintele. In plus, culoarea fatetelor nu trebuie sa fie neaparat alba, ci in concordanta cu ceilalti dinti, astfel incat in ansablu sa ofere un aspect cat mai natural, dar sa si imbunatateasca aspectul dintilor din punct de vedere estetic.

4. Fatetele dentare sunt rezistente la colorare

Ceramica de calitate face ca aceste dispozitive sa-si pastreze calitatile initiale pe toata durata purtarii. Astfel, nu exista riscul ca fatetele sa fie colorate de diferite alimente sau bauturi sau sa acumuleze depozite de placa bacteriana semnificative. Mai mult, acestea au rolul de a proteja dintii, fiind utile mai ales in cazul persoanelor care au sensibilitate sporita la rece si la cald.

5. Nu exista riscuri

Fatetele medicale nu au contraindicatii, procedura fiind minim invaziva. Pentru aplicarea acestora nu este necesara devitalizarea dintilor, ci doar o usoara slefuire a acestora pentru o mai buna aderenta. Exista, insa, si fatete a caror montare nu necesita deloc slefuirea dintilor.

Fatete dentare | clinica stomatologica dentalprogress.ro

clinica stomatologica

Acestea sunt doar o parte din beneficiile fatetelor dentare. Persoanele interesate de astfel de dispozitive pot afla mai multe informatii avizate pe dentalprogress.ro, atat referitoare la fatete, cat si la alte servicii medicale stomatologice de top.

Valori crescute ale colesterolului rau LDL – efecte negative, preventie, tratament

Colesterolul din sange este o problema care afecteaza atat pacientii tineri, cat si pe cei trecuti de varsta a doua. Acesta arata ca ceara, fiind, de fapt, o grasime produsa de ficat. Colesterolul este esential pentru sanatate, iar corpul are nevoie de colesterol pentru a-si indeplini unele sarcini. Cand colesterolul se acumuleaza in exces, devine foarte periculos.

Colesterolul rau, sau LDL, se poate depune pe peretii vaselor de sange in straturi foarte groase, ingustandu-le si facandu-le foarte rigide, din aceasta cauza sangele nu circula la fel de bine. Colesterolul rau duce la intarirea arterelor si la aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Pericolele din spatele valorilor mari ale colesterolului rau

Lipoproteinele cu densitate mica sau joasa, LDL, permit crearea de depozite care se acumuleaza in timp si se intaresc pe peretii vaselor de sange, determinand aparitia aterosclerozei. Valorile colesterolului rau nu trebuie sa depaseasca 130 mg/dl. Principalele cauze ale colesterolului rau sunt: obezitatea, dieta bogata in lactate, grasimi saturate, carne rosie, alimente procesate, dar si circumferinta mare a taliei, sedentarismul, fumatul, alimentatia nesanatoasa, lipsa activitatii fizice si consumul de alcool in cantitati mari.

Colesterolul LDL cu valori crescute nu prezinta simptome exacte. Este important ca pacientii sa isi faca un control anual, sa faca analize de sange, iar daca acestea arata ca limitele sunt depasite, medicul poate recomanda ca aceste analize sa fie efectuate mai des. Principalele teste pentru depistarea valorilor mari ale colesterolului LDL includ profilul lipidic care va masura totodata si valorile trigliceridelor si ale colesterolului total.

Valorile normale ale colesterolului LDL sunt mai mici de 100 mg/dL, iar cele foarte mari depasesc 190 mg/dL. Factorii de risc pentru valorile ridicate ale colesterolului rau sunt reprezentate de alimentatia nesanatoasa, obezitatea, lipsa activitatii fizice, varsta, diabetul. Pe termen lung, efectele negative ale acestor valori sunt reprezentate de acumularea de placi ateromatoase si aparitia aterosclerozei. Cu alte cuvinte, se formeaza cheaguri de sange in artere, care reduc fluxul de sange catre organele importante.

Pericolele ascunse in spatele acestor valori foarte ridicate ale colesterolului rau LDL includ angina pectorala, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Cu o alimentatie si un stil de viata adecvat, colesterolul LDL poate fi tinut sub control.