Ce afectiuni si pericole ascund scaunele acolice

In general, culoarea scaunului, atat la adulti, cat si la copii, trebuie sa fie maronie pana la maroniu inchis. Scaunele acolice sunt cele care au o tenta foarte deschisa, de alb, galben, gri, argintiu sau de culoarea chitului.

Culoarea maronie a scaunului este normala, pentru ca arata metabolizarea corecta a bilirubinei la nivelul ficatului. Culoarea foarte deschisa a scaunului este determinata de obstructia ductelor biliare si de boli hepatice. Scaunele sunt insotite adesea de icter, de colorarea pielii in galben, de colorarea mucoaselor in aceeasi culoare. Uneori, aceste scaune sunt determinate de ingerarea unor medicamente sau de ingerarea bariului pentru investigatii radiologice.

Scaunele neobisnuit de palide sunt un semnal de alarma transmis de corp, semnal care trebuie sa trimita de urgenta pacientul la medic, pentru ca poate arata prezenta unei afectiuni foarte grave. Simptomele ce insotesc scaunele acolice includ scaunele foarte moi sau foarte tari, flatulenta, durerile abdominale, urina inchisa la culoare, icterul, starea generala de rau, inapetenta, slabiciunea, scaderea in greutate.

In cazul in care scaunele acolice nu sunt tratate in mod corespunzator, pot aparea complicatii serioase, precum varice esofagiene, encefalopatie hepatica, insuficienta renala sau ascita. In cazul nou-nascutilor, complicatiile sunt mai grave si includ probleme de vedere, paralizie cerebrala si pierderea auzului. Cauzele hepatice si biliare ale scaunelor acolice includ atrezia biliara, cancerul hepatic si pancreatic, ciroza, anomaliile congenitale ale sistemului de canale biliare, hepatita sau colangita sclerozanta.

Pacientii trebuie sa se prezinte la doctor daca resimt o stare de slabiciune severa, daca le este afectata gandirea sau starea de constienta, daca li se scurteaza respiratia sau apar sangerari rectale sau varsaturi cu sange. Bebelusii pot manifesta o agitatie excesiva, probleme grave de alimentatie, absenta reactiilor, rigiditatea sau moliciunea excesiva a corpului.

Scaunele acolice nu sunt un simptom ce poate fi trecut cu vederea, ci un simptom ingrijorator, care ar trebui sa trimita pacientii la un medic specialist pentru investigatii suplimentare. Numai gasind cauzele si tratand afectiunile care determina aparitia scaunelor acolice, pacientii vor fi mai linistiti si isi vor recapata sanatatea.

Bijuteriile – calatorie de la oase de animale la metale pretioase si plastic

Posibilitatea de a urmari itinerariul istoric al bijuteriilor deriva, in primul rand, din obiceiurile celor mai indepartate civilizatii. Cel mai probabil oamenii preistorici s-au gandit sa-si decoreze trupul inainte de a folosi imbracamintea, ceea ce inseamna ca bijuteriile chiar au avut si au un loc de cinste in viata oamenilor de atunci si de acum.

Inainte de descoperirea metalelor pretioase, oamenii care traiau de-a lungul apelor se decorau cu o mare varietate de cochilii de melci, oase de peste sau pietricele colorate. Pe de alta parte foloseau diverse componente ale corpului animalelor: coarne, colti si alte oase.

Aceasta epoca a fost urmata de o trecere de la viata nomada la o ordine sociala stabila care a dus la nasterea celor mai vechi civilizatii. Dezvoltarea pe toate planurile a condus, de asemenea, la descoperirea zacamintelor de minerare, printre care se numara si aurul, argintul si pietrele pretioase.

De-a lungul anilor, tipurile de bijuterii din diverse metale s-au inmultit pana cand au inclus ornamente pentru fiecare parte a corpului. Pentru cap se foloseau diademe, tiare, coroane, cercei, piepteni, inele pentru nas si buze. De la gat in jos se purtau coliere, lanturi, brose, pieptare, centuri. Bratel, mainile si picioarele erau impodobile cu bratari si inele.

Pentru populatia actuala, cea mai graitoare tendinta in ceea ce priveste bijuteriile este miscarea Art Nouveau care s-a incheiat la inceputul primului Razboi Mondial si tendintele care au urmat dupa aceea. In aceasta noua faza, tendintele stilistice care au inceput sa apara au fost strans legate de cele ale picturii si sculpturii. Cubismul, futurismul si abstractizarea au oferit o baza pentru noile forme ale bijuteriilor.

De la Art Nouveau incoace, producerea bijuteriilor a trecut printr-o varietate de faze, una dintre cele mai recente evolutii in materie de bijuterii fiind cele moderne produse din plastic. Acest material, mai mult decat culoare, poate avea fragmente minerale sau poate fi utilizat in combinatie cu metale mai mult sau mai putin valoroase.

Amanet non-stop | HQZ.ro

Cumpar bijuterii vechi, deci daca aveti aveti astfel de produse si nu vi se mai potrivesc, le puteti vinde. Accesati hqz.ro si aflati mai multe despre acest amanet non stop, loc in care puteti vinde ce nu mai purtati si puteti cumpara tot ce va atrage!