Bijuteriile – calatorie de la oase de animale la metale pretioase si plastic

Posibilitatea de a urmari itinerariul istoric al bijuteriilor deriva, in primul rand, din obiceiurile celor mai indepartate civilizatii. Cel mai probabil oamenii preistorici s-au gandit sa-si decoreze trupul inainte de a folosi imbracamintea, ceea ce inseamna ca bijuteriile chiar au avut si au un loc de cinste in viata oamenilor de atunci si de acum.

Inainte de descoperirea metalelor pretioase, oamenii care traiau de-a lungul apelor se decorau cu o mare varietate de cochilii de melci, oase de peste sau pietricele colorate. Pe de alta parte foloseau diverse componente ale corpului animalelor: coarne, colti si alte oase.

Aceasta epoca a fost urmata de o trecere de la viata nomada la o ordine sociala stabila care a dus la nasterea celor mai vechi civilizatii. Dezvoltarea pe toate planurile a condus, de asemenea, la descoperirea zacamintelor de minerare, printre care se numara si aurul, argintul si pietrele pretioase.

De-a lungul anilor, tipurile de bijuterii din diverse metale s-au inmultit pana cand au inclus ornamente pentru fiecare parte a corpului. Pentru cap se foloseau diademe, tiare, coroane, cercei, piepteni, inele pentru nas si buze. De la gat in jos se purtau coliere, lanturi, brose, pieptare, centuri. Bratel, mainile si picioarele erau impodobile cu bratari si inele.

Pentru populatia actuala, cea mai graitoare tendinta in ceea ce priveste bijuteriile este miscarea Art Nouveau care s-a incheiat la inceputul primului Razboi Mondial si tendintele care au urmat dupa aceea. In aceasta noua faza, tendintele stilistice care au inceput sa apara au fost strans legate de cele ale picturii si sculpturii. Cubismul, futurismul si abstractizarea au oferit o baza pentru noile forme ale bijuteriilor.

De la Art Nouveau incoace, producerea bijuteriilor a trecut printr-o varietate de faze, una dintre cele mai recente evolutii in materie de bijuterii fiind cele moderne produse din plastic. Acest material, mai mult decat culoare, poate avea fragmente minerale sau poate fi utilizat in combinatie cu metale mai mult sau mai putin valoroase.

Amanet non-stop | HQZ.ro

Cumpar bijuterii vechi, deci daca aveti aveti astfel de produse si nu vi se mai potrivesc, le puteti vinde. Accesati hqz.ro si aflati mai multe despre acest amanet non stop, loc in care puteti vinde ce nu mai purtati si puteti cumpara tot ce va atrage!

Close Comments

Comments are closed.