Amenajarea bibliotecii – idei, sugestii

Pentru cei care obișnuiesc să își petreacă timpul liber citind, biblioteca reprezintă o variantă domestică a paradisului pierdut, o oază de liniște și confort, un spațiu a delectării intelectuale și spirituale. Fie că îi consacrăm un spațiu generos, fie că îi rezervăm o abordare minimalistă, practică, biblioteca aduce un plus de eleganță oricărui cămin. Fie că îi alocăm o încăpere întreagă, fie doar intimitatea unui colț de lectură, biblioteca personală presupune câteva reguli de amenajare care ajută atât la o mai bună structurare și organizare a ei, dar contribuie, în același timp, la sporirea farmecului care o înconjoară. În cazul în care spațiul nu ne permite să avem o încăpere dedicată exclusiv cărților, iată în cele ce urmează câteva alternative pentru a integra biblioteca în celelalte secțiuni ale casei noastre:

  • În living – putem opta pentru amenajarea unui colț destinat lecturii, construit în jurul unui fotoliu discret iluminat cu o lampă destinată amplificării luminozității, înconjurat, pentru o mai eficientă utilizare a spațiului, de rafturi suspendate, dispuse inedit, pe mai multe planuri, de dimensiuni variabile. În cazul în care livingul este înalt, cărțile pot fi plasate pe un raft lung, aproape de tavan, care înconjoară camera, oferind un alt tip de coerență și coeziune spațiului.
  • Pe hol, sub scările interioare sau în spațiile de tranzit, de obicei neexploatate la adevăratul lor potențial, depozitarea cărților sub diferite forme, puse în valoare de surse discrete de lumină, poate contribui la optimizarea estetică a spațiului. Pentru acest segment se pretează foarte bine conceptul de bibliotecă modulară, modernă, de diverse forme și culori, versatilă și perfect adaptabilă oricărui colțișor.
  • Dormitorul, atât al adulților, cât și al copiilor, poate fi, de ce nu, spațiul perfect pentru amenajarea unei mini-biblioteci cochete și discrete, fie că îi alocăm un întreg perete, fie un colț, fie diverse firide răspândite inspirat, prin cameră: tăblia patului, noptiera, cadrul ferestrei etc.

Oriunde ați alege să vă creați biblioteca de vis, nu uitați că aceasta trebuie menținută și conservată constant. Se impune o curățare periodică a cărților, deoarece depunerea prafului și dezvoltarea acarienilor nu ocolesc, mai ales, acest spațiu dedicat cărților, prezentând riscuri serioase pentru sănătate. Dacă doriți să înnoiți, din când în când, fondul de carte, nu uitați că puteți vinde cărțile mai vechi sau care nu mai prezintă interes către acele anticariate specializate pe achiziționare de carte veche, cum este și cel disponibil la adresa www.anticariat-carti.com și pe care le puteți găsi ușor pe internet postând sintagme-cheie de genul cumpar carti anticariat sau cumpar carti vechi. Aceste anticariate oferă servicii de ridicare a cărților de la domiciliu, ceea ce vă poate ușura considerabil munca.

Close Comments

Comments are closed.