Alimente traditional romanesti

Excluderea glutenului din alimentatie a reprezentat pentru specialistii in sanatate si nutritie un adevarat generator de controverse in ultimii ani. Produsele fara gluten, precum porumbul, ovazul, hrisca, orezul si secara au inlocuit treptat in topul preferintelor graul si derivatele sale care contin acest compus.

Pirifan iti pune la dispozitie o gama variata de astfel de produse, recomandate in special celor care sufera de afectiuni precum boala celiaca. Iata ce trebuie sa stii despre alimentele fara gluten si despre beneficiile lor asupra sanatatii:

Ce este glutenul?

Glutenul face parte din categoria proteinelor si se gaseste in alimente precum graul, orzul sau graul dur, cunoscut si sub denumirea de kamut. Componenta in sine nu este neaparat benefica pentru sanatate si poate fi substituita cu forme proteice mai bune. Disputa specialistilor are insa la baza ideea ca scoaterea din alimentatie a produselor care contin gluten presupune si asimilarea scazuta a fibrelor, a complexului de vitamine B si a fierului.

De ce sa elimini glutenul din alimentatie?

Afectiunea celiaca sau intoleranta la gluten impun eliminarea totala a acestuia din panoul nutritional, insa tot mai multi medici sunt de parere ca alimentele lipsite de acest compus sunt mai sanatoase si pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 si chiar a catorva forme de cancer. Recomandarile lor indica insa faptul ca, odata cu renuntarea la gluten, ar trebui sa devii foarte atent la suplimentarea vitaminelor si mineralelor, astfel incat sa nu iti privezi organismul de beneficiile lor.

Alimentatia fara gluten – siguranta si incredere in produsele pe care le cumperi

In functie de modul de recoltare sau de ambalare, produsele fara gluten pe care le achizitionezi de la furnizorii locali pot contine urme de gluten. Totodata, ele mai pot prezenta urme de alergeni precum soia sau nuciferele, iar acest lucru poate fi vital in cazul in care suferi de o alergie.

Produsele comercializate de catre Pirifan, precum porumbul, ovazul, hrisca, orezul si secara, sunt lipsite de astfel de alergeni si iti ofera garantia calitatii. In plus, ai si posibilitatea de a opta pentru achizitionarea alimentelor crescute organic, pentru ca tu si familia ta sa va simtiti in siguranta din punct de vedere al nutritiei.

Care sunt produsele permise intr-un regim alimentar lipsit de gluten

Fulgii de porumb sunt una dintre gustarile preferate ale celor care au renuntat la gluten. Pot fi serviti cu lapte, la micul dejun, sau ca o alternativa sanatoasa a gustarilor crocante dintre mese, asa cum sunt chipsurile. La Pirifan poti alege intre fulgii de porumb bio cu sau fara sare si pentru varianta dulce a acestora, cu aroma de capsuni.

Taratele de ovaz sunt si ele lipsite de gluten, iar faina de ovaz poate inlocui cu succes faina clasica din grau in prepararea produselor de patiserie, la fel ca si cea obtinuta din hrisca sau cea derivata din secara sau orez. Asta inseamna ca o dieta fara gluten nu implica renuntarea la alimentele preferate, ci doar o alternativa sanatoasa si benefica organismului care poate fi aplicata cu succes pentru prepararea oricarui tip de aliment.

Show Comments

Comments are closed.