Alimente care provoaca balonarea

De obicei balonarea este cauzata de gaze sau alte probleme digestive. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei este cauzata de un aliment din dieta.

Iata cateva alimente care pot provoca balonare:

  • Fasolea

Contine cantitati mari de proteine ​​si carbohidrati sanatosi. Fasolea este, de asemenea, foarte bogata in fibre, precum si multe vitamine si minerale. Cu toate acestea, cele mai multe sortimente de fasole contin zaharuri numite alfa-galactozide, care apartin unui grup de carbohidrati numiti FODMAP.

Pentru persoanele sanatoase, FODMAP-urile furnizeaza pur si simplu combustibil pentru bacteriile digestive benefice si nu ar trebui sa creeze probleme.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil, in timpul procesului de fermentare se formeaza un alt tip de gaz. Acesta poate provoca disconfort major, cu simptome precum balonare, flatulenta, crampe si diaree.  De mentionat ca fasolea Pinto si fasolea neagra pot fi mai digerabile, mai ales dupa inmuiere.

  • Bauturi carbogazoase

Bauturile carbogazoase sunt o alta cauza foarte frecventa a balonarii. Aceste bauturi contin cantitati mari de dioxid de carbon. O parte din acest gaz este prins in sistemul digestiv, ceea ce poate provoca balonare si chiar crampe.

  • Produse lactate

Produsele lactate sunt foarte nutritive, precum si o sursa excelenta de proteine si calciu. Insa pentru cei intoleranti la lactoza, produsele lactate pot cauza probleme digestive majore. Printre simptome se numara balonare, gaze, crampe si diaree.

Sunt disponibile insa si produse lactate fara lactoza, cum ar fi: laptele de nuca de cocos, migdale, soia sau orez.

  • Mere

Sunt bogate in fibre, vitamina C si antioxidanti si au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, merele pot provoca balonare si alte probleme digestive pentru unele persoane.

Vinovatii sunt fructoza (care este un FODMAP) si continutul ridicat de fibre. Fructoza si fibra pot fi fermentate in intestinul gros si pot provoca gaz si balonare. Merele gatite pot fi mai usor de digerat decat cele proaspete.

  • Usturoiul

Ca si ceapa, usturoiul contine fructani, care sunt FODMAP-uri ce pot provoca balonare. Cu toate acestea, gatirea usturoiului poate reduce aceste efecte.

Close Comments

Comments are closed.