Alaptatul

Noile mamici este bine sa cunoasca faptul ca exista o tehnica a alaptarii foarte simpla. Alaptarea este un lucru la fel de natural, ca si nasterea, si femeile nu ar trebui sa-si faca probleme ca nu stiu cum se face.

Cat de mult poate dura un supt?

Se obisnuia sa se creada, deoarece in unele cazuri apareau iritatii ale mameloanelor, ca este mai bine ca mama sa limiteze durata alaptarii la inceput, crescand-o apoi treptat pe masura ce mameloanele se adapteaza suptului. Dar practica a aratat ca este mai bine ca decizia sa fie lasata de la bun inceput sugarilor. Daca sunt lasati intotdeauna sa suga de indata ce li se face foame si atat timp cat doresc, ei nu ajung niciodata sa fie atat de innebuniti de foame incat sa provoace iritatii ale mameloanelor pentru ca nu au rabdare sa fie pusi corect la san.

Durata prelungita a supturilor inca de la debutul alaptarii la san favorizeaza reflexul de eliberare a laptelui, care initial actioneaza mai lent, pentru ca mai apoi sa intre pe deplin in actiune.

Cat de des poate alapta?

Raspunsul este: „De fiecare data cand bebelusului ii e foame.” Mama nu trebuie sa ezite sa il alapteze pe cel mic chiar si din ora in ora, daca i se pare ca ii este foame.

Totusi, se tine cont de faptul ca bebelusul poate sa planga si din alte motive, cum ar fi: colici abdominale, alte forme de indigestie, episoade de nervozitate neintelese, oboseala, care dintr-un motiv sau altul nu le aduce somnul. O mama anxioasa si fara experienta poate ajunge la culmea extenuarii daca toata ziua si jumatate din noapte alapteaza si-si face griji continuu.

Cand mama considera ca bebelusului nu ar trebui sa ii fie foame (a trecut putin timp de la ultimul supt), dar el plange, trebuie sa se asigure ca are scutecul curat, ca nu il deranjeaza nimic la hainute, ca nu ii este somn si, intr-un final, daca nimic nu functioneaza, il pune la san. De multe ori bebelusii au nevoie doar de alinare in bratele si la pieptul mamei.

Close Comments

Comments are closed.