Agresivitatea la copii: cum se poate educa un astfel de comportament?

Agresivitatea la copii este o problema des intalnita, in special, in primii ani de viata, iar parintii nu trebuie sa isi faca probleme serioase avand in vedere ca acest comportament nu este unul singural. Cu toate acestea, parintii au rol important in a-i face pe cei mici sa inteleaga ce e bine si ce nu, ce au voie sa faca si ce nu au voie.

Cum ar trebui abordata agresivitatea la copii?

Nu exista un profil tipic al unui copil care manifesta acte violente fata de parinti sau fata de cei din jur. De regula, copiii intre 1-2 ani sunt instinctuali, iar atunci cand vor ceva si sunt frustrati, plang, tipa si au tendinta de a lovi. In aceste momente, rolul parintelui este acela de a-l ajuta pe cel mic sa inteleaga care sunt limitele este clare.

Unii parinti tind sa minimalizeze acest comportament si, in consecinta, nu stabilesc o limita. Problema este ca, pentru multi, copilul este mic si dragut, iar o astfel de manifestare nu doare foarte mult asa ca ei nu spun multe si nici nu se arata deranjati de aceasta atitudine, comportament total eronat.

In cele din urma, ceea ce ar fi trebuit sa fie doar un impuls natural si trecator se transforma in lovituri din ce in ce mai violente si frecvente incepand cu varsta de 3 ani. Si de aceasta data, exista un profil tipic al parintelui in cauza: cliseul unei societati sexiste, in care mamele sufera din cauza agresivitatii. In general, acestea sunt mamele carora le este greu sa spuna „ nu ” sau mamele singure care sunt oarecum coplesite de situatie sau femei care in copilarie nu stiau sa se afirme pentru ca aveau un frate mai mare sau un tata care le agresa.

Parintii nu ar trebui sa accepte totul de la copilul lor. Mai mult, la prima incercare, chiar si atunci cand este doar un nou-nascut, trebuie sa se arate dezacordul pentru ca exista riscul ca situatia sa se deterioreze pe masura ce creste. De indata ce copilul incepe sa atace corpul – fie prin tragerea parului, muscarea sanului in timpul alaptarii trebuie stabilite niste limite. Pentru asta, este indicat ca parintii sa-l ajute pe copil sa se calmeze si sa asocieze gestul facut cu un cuvant restrictiv.

Close Comments

Comments are closed.